17.04.2018 | 18:00h ► 18:30h Beograd

Brnabić: Sve u svemu izveštaj EU je pozitivan za Srbiju

Brnabić: Sve u svemu izveštaj EU je pozitivan za Srbiju Foto: Beta / Miloš Miškov
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je, sve u svemu, izveštaj EU pozitivan za Srbiju i da je ona zadovoljna trenutnim stanjem a da je sada na Srbiji da radi bolje i brže.

Ona je rekla na konferenciji za štampu, zajedno sa šefom Evropske delegacije u Srbiji Semom Fabricijem povodom objavljivanja izveštaja EU, da se ne može saglasiti sa svim ocenama u izveštaju u vezi sa oblašću vladavine prava i slobode medija.

Brnabić je rekla da izveštaj konstatuje napredak u području vladavine prava, da treba još da se radi ali da ona ocenjuje da je Srbija postigla bolji napredak nego što je kosntatovano u izveštaju.

Rekla je da ne razume tačno probleme što se tiče slobode medija.

"Početkom godine imali smo misiju EU u Srbiji i nalazi te misije bili su bolji nego nalazi koji su iskazani u ovom izveštaju", rekla je ona. Ona je dodala da je kao predsednica vlade stoji na raspolaganju medijima da vidi šta može da se uradi za poboljšanje medijskih sloboda.

Brnabić je ocenila da je Srbija najveći napredak ostvarila u oblasti ekonomije, da je jasno da ona jeste regionalni šampion, da je ostvarila napredak u oblasti fiskalne konsolidacije, održavanju fiskalne discipline i svim oblastima koje govore da je uređeno tržište i da ima bolju poslovnu klimu i bolji ambijent za investicije.

Kako je rekla, prepoznato je da postoje još neke strukturne reforme koje Srbija još mora da učini i zato će Srbija potpisati još jedan aranžman sa MMF-om.

U izveštaju je prepoznat napredak koji je Srbija ostvarila u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i konstruktivna uloga Srbije što se tiče regionalne saradnje.

"Kad je u pitanju regionalna stabilnost Srbija je učinila ogroman napor i pod teškim okolnostima, neki od najtezih okolnosti smo videli prilikom hapsenja Marka Đurića, i u takvim situacijama Srbija čuva hladnu glavu, i drago mi je da je to prepoznato u izveštaju", rekla je ona i dodala da Srbija ostaje smirena i konstruktivna i otovrena za dijalog.

Premijerka je rekla da joj se čini problematično i da je to podelila sa kolegama da i dalje nemamo iste standarde kada se pišu ovakvi izveštaji.

"Mi želimo da postanemo članovi EU", rekla je Brnabić i dodala da su evropske stardardi isti, jedinstveni, i zato tražimo da EU ima isti pristup prema Srbiji i Prištini," rekla je ona i ukazala da je za Prištinu dovoljno bilo samo da pokrene neku inicijativu da se to oceni kao pozitivno a za Srbiju je potrebno mnogi više.

U izveštaju nije uzeto u obzir što je Srbija usvojila tužilačku strategiju za ratne zločine i šta je uradila na reformi Ustava samo zato što je to bilo posle februara, kraja izveštajnog perioda, a da je Prištini ocenjen poztivan pomak oko inicijative za formiranje Zajednice srpskih opština iako je ona to mesecima kasnije izrazila, posle kraja izveštajnog perioda.

"Mi tražimo jednake standarde... Ako izveštaj pokriva samo izveštajni period onda neka pokriva za sve", rekla je ona.

 

Brnabić: Makronov stav nije u koliziji sa aspiracijama Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da ne vidi koliziju u izjavi predsednika Francuske Emaunela Makrona da Evropska unija treba da ojača pre nego što bude spremna da primi nove članice sa Zapadnog Balkana i cilja tih zemalja da se pridruže Uniji.

"I nama odgovara jača Evropska unija i ne mislim da su naša dva cilja u kolilziji, mislim suprotno, da nisu, ukoliko završimo posao koji je pred nama i 2025. budemo spremni za EU i nama je bolje da bude jaka Evropska unija", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare sa šefom delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem povodom objavljivanja izveštaja o napretku Zapadnog Balkana na evropskom putu.

Brnabić je dodala da je njen fokus na reformama u Srbiji a šta EU radi je tema za evropske zvaničnike i ljude koji vode zemlje članice EU.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbacio je danas bilo kakvo proširenje Evropske unije dok se Unija ne reformiše uprkos upozorenjima šefa Evropske komisije Žan-Klod Junkera da bi Balkan bez evropske perspektive ponovo mogao da utone u sukobe.

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side