19.03.2018 | 15:16h ► 18:12h Beograd

Brnabić: Jeremić ne zna ništa o poseti Vučića Njujorku

Brnabić: Jeremić ne zna ništa o poseti Vučića Njujorku Foto: Beta / Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je priroda posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Njujorku, kao i to da li se u Parizu tajno sastao sa Hašimom Tačijem, pitanje za kancelariju šefa države.

Upitana o tajnom sastaku sa Tačijem u utorak u Parizu, o kome je u javnosti govorio Vuk Jeremić, Brnabić je rekla da je to pitanje za predsedništvo i da ona "neće da glumi portparola Vučića".

Ona je rekla i da Vuk Jeremić ne zna ništa o poseti Vučića Njujorku.

Vučić je potvrdio sinoć na svom tviter nalogu da se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Vučić se na postu osvrnuo i na raniji komentar Vuka Jeremića tim povodom.

Prethodno je potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov potvrdio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku. On je dodao i da će Vučić o svojim aktivnostima obavestiti građane Srbije odmah po povratku iz Njujorka i Brisela.

Jovanov je u pisanoj izjavi naveo da će Vučić kao i uvek, o svim svojim aktivnostima i o svemu što radi, a u skladu sa Ustavom, obavestiti građane Srbije odmah po povratku iz Njujorka i Brisela.

On je tako odgovorio na izjavu predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da Vučić tajnim pregovorima s kosovskim liderima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem "nespretno pokušava da doskoči međunarodnoj zajednici" i "kupi dodatno vreme za sebe i svoje koalicione partnere" u Prištini, te da se u utorak sastao u Parizu na tajnoj večeri sa Tačijem, a da je u nedelju odleteo privatno u Njujork, o čemu javnost u Srbiji nije obaveštena.

Jovanov je Jeremića nazvao "detektivom" i naveo da "zaslužuje" sve čestitke jer je video Vučića u prepunom avionu Er Srbije, a koji se slikao sa najmanje 50 putnika.

 

Brnabić najavila pomoć Smederevskoj Palanci

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas pomoć Vlade Srbije Smederevskoj Palanci, kako bi smanjila dug koji je dostigao nešto više od tri milijarde dinara, zbog zloupotreba lokalnih opštinskih čelnika u prethodnim sazivima.

"Stanje u Smederevskoj Palanci koje je nasleđeno je i tužno i neverovatno. Dug je nešto veći od tri milijarde dinara i jednak je iznosu tri godišnja budžeta Smederevske Palanke", kazala je ona prilikom poste toj opštini.

Brnabić je istakla da su postojale mahinacije i zloupotrebe u lokalnoj samoupravi.

"I dalje je neverovatno da je neko imao obraz i neprofesionalnost da dovede loklanu samoupravu koju vodi do ovog stepena devastacije", rekla je Brnabić i istakla da ono što se desilo u Smederevskoj Palnci "nije viđeno nigde u Srbiji".

Kako je istakla, postojala je šema po kojoj bi u bankrot bilo oterano jedno komunalno preduzeće, nakon čega je, da bi se izvukao novac, otvarano drugo, pa bi i ono završili u bankrotu, pa bilo otvoreno treće i "tako 19 komunalnih preduzeća".

Brnabić je podestila da je budžet Smederevske Palanke od decembra 2012. u neprekidnoj blokadi, a građani su se suočavali i sa restrikcijama vode.

"Imate lokalne samouprave u Srbiji koje su u teškom stanju, zbog svog nasleđa, geografskog položaja, težine da tu dovedete investicije, ali nemate nigde situaciju kao u Smedrevskoj Palanci", rekla je ona i ukazala da nije pomoglo ni to što se opština nalazi u blizini Beograda i blizu autoputa.

Podsetila je i da je kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave sa svojim timom napravila sanacioni plan fiskalne konsolidacije Smedrevske Palanke, pa je od tada dug smanjen za oko 260 miliona dinara.

"Reprogramirani su najveći dugovi i pregovara se sa komercijalnim bankama da se otpišu delovi velikih dugaovanja", rekla je ona i izrazila nadu da ;će se u narednih nekoliko nedelja i to otpisati.

Brnabić je naglasila da će potom vlada Srbije, da bi pomogla građanima Smederevske Palanke, prebaciti neka srestva kako bi se ti dugovi platili i da bi se deo otpisao.

Podsetila je i da su iz budžetske rezerve u decembru 2017. prebačena sredstva da bi se kupile nove pumpe za vodovod u Smederevskoj Palanci, pa tako od 23. decembra više nema restrikcija vode.

"Mora da se završi rekonstrukcija kompletne vodovodne mreže koja ima gubitke od 74 odsto", rekla je Brnabić i najavila da je za projekte sanacije vodovoda spremljeno oko četiri miliona evra.

Nakon obilaska nasipa na Jasenici, u koji uloženo nešto više od 1,5 miliona evra, Brnabić je navela da je u tom kraju, kako bi se sanirale posledice poplava, očistili kanali, sanirala korita reka i izgradili nasipi uloženo nešto više od dva miliona evra.

Dodala je da je za radove na Opštoj bolnici u Smederevskoj Palanci država izdvojila nešto više od 8,5 miliona evra i izrazila nadu da će rekonstrukcija bolnice početi do kraja leta.

autor: MIM izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom

  Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je danas na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da SAD čvrsto veruju da je za očuvanje mira i stabilnosti u regionu neophodna saradnja i istakao zanačaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi se došlo do tog cilja.

 • Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga

  Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak povodom pretnji koje je poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, prenosi list Politika u izdanju od petka.

 • Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta

  Reditelj Jug Raivojević odbio je imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i ocenio da je smena dosadašnjeg direktora Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu tog pozorišta, prenosi Blic u izdanju od petka, 19. oktobra.

 • Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je razgovarao sa najbližim saradnicima iz Srpske napredne stranke, ali nije želeo da kaže da li je bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

 • Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Strazburu da se Srbija protivi prijemu Kosova u Savet Evrope i ocenio da bi to predstavljalo direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi te panevropske organizacije.

 • Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas na svečanosti obeležavanja 200 godina od pošumljavanja Deliblatske peščare da se na konkursu za pošumljavanje u drugim delovima Srbije javilo samo 14 lokalnih samouprava, od kojih je 12 imalo valjanu dokumentaciju.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side