06.02.2019 | 12:00h ► 14:25h Bepgrad

Brnabić: Jednostrani potezi Prištine su u suprotnosti sa stavovima EU i SAD

Brnabić: Jednostrani potezi Prištine su u suprotnosti sa stavovima EU i SAD Foto: Beta / Darimir Banda
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da su jednostrani potezi Prištine neodgovorni i nesmotreni i u suprotnosti sa onim što govori Evropska unija i SAD.

Premijerka je novinarima rekla da Priština greši kada misli da će joj ti potezi ojačati poziciju pred neke eventualne buduće pregovore sa Beogradom.

"To je sve suprotno od toga i to je slabljenje njihove pozicije", rekla je ona.

Ana Brnabić je ponovila da takvo ponašanje Prištine ne doprinosi regionalnoj stabilnosti i da udaljava dve strane od vraćanja za pregovarački sto.

Premijerka se zapitala kako Priština može da očekuje podršku članica Evropske unije, koje bi uskoro trebalo da razmatraju viznu liberalizaciju za Kosovo, ako se već dva i po meseca oglušuje o sve predloge, molbe i zahteve iz Unije.

Ona je rekla da smatra da će i podrška SAD biti dovedena u pitanje jer je Priština ignorisala molbe i američkog predsednika Donalda Trampa.

"Svakodnevno razgovaramo sa svim partnerima - Evropskom unijom, SAD, Kinom i Rusijom. Pazimo na interes Srbije i obaveštavamo ih o tome šta se dešava", rekla je Brnabić i dodala da Beograd vodi tolerantnu, ozbiljnu i odgovornu politiku.

Ona je izrazila nadu da će međunarodna zajednica umeti to da prepozna.

"Nadam se da će svet uspeti da prepozna ko je tolerantan, uzdržan, odgovoran i ozbiljan a ko je sve suprotno od toga i da će na osnovu toga moći da se formiraju pozicije, kada se u jednom trenutku budu stekli uslovi za nastavak dijaloga", rekla je ona.
 

 

Ne slažem se sa ocenom Fridom hausa da je Srbija delimično slobodna zemlja

Ana Brnabić izjavila je danas da se ne slaže sa izveštajem Fridom hausa u kojem se navodi da Srbija više nije slobodna već delimično slobodna zemlja i dodala da misli da živimo u slobodnijoj zemlji nego pre nekoliko godina.

"Izveštaj Fridom hausa je relevantan za mene ali se ne slažem sa njim. Apsolutno ne mislim i ne osećam da živim u delimično slobodnoj zemlji, već mislim da živim u slobodnijoj zemlji nego pre nekoliko godina", rekla je ona novinarima.

Premijerka je navela da misli da je slobodna zemlja ona u kojoj Vlada brine o građanima na način na koji to čini Vlada Srbije i dodala da svim građanima stoji na usluzi.

"Mislim da je to pravi način da se pokaže sloboda i tolerancija", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da izveštaj Fridom hausa nije dovoljno objektivan i da ima percepciju sa kojom se ona ne slaže.

Premijerka je kazala da izveštaj nije videla u celosti ali da će se time detaljno baviti kako bi videla šta može da se unapredi u zemlji i da Vlada bude još više na usluzi građanima.

Na pitanje zbog čega Vlada Srbije nije reagovala na pretnje televiziji N1, Ana Brnabić je rekla da apsolutno osuđuje sve pretnje i napade, kao i do sada, direktno i nedvosmisleno.

"To što se desilo je nedopustivo i crvena linija koja ne sme da se prelazi", rekla je premijerka i podsetila da je odmah reagovalo i resorno ministarstvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Drago mi je da je onaj ko je uputio pretnje već priveden. To je značajnije od bilo koje verbalne osude. Ali ako je potrebna bilo koja osuda, imate je. Ponoviću - to je nedopustivo", rekla je ona.

 

Finalna trasa puta Beograd-Zrenjanin nije određena

Premijerka je kazala da finalna trasa puta od Beograda do Zrenjanina još nije određena i da je prerano donositi zaključke da će Srbija morati da kupuje kupuje zemljište od kompanije Al Dahra, kojoj je prodala Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB).

Brnabić je novinarima rekla da je država prodala poljoprivredno, ali ne i oko 4.000 hektara građevinskog zemljišta, navodeći da još nije doneta konačna odluka da li će se i kojom tačno trasom graditi autoput ili brza saobraćajnica.

Na pitanje novinara da li je Srbija prodala ono što će joj trebati u budućnosti, premijerka je navela da će se to "videti u budućnosti", navodeći da se "često brza u zaključcima i ne dozvoljava Vladi da završi stvari do kraja".

"Finalna trasa još nije određena, na tome se radi i prerano je donositi zaključke", rekla je Brnabić.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović ranije je kazala da je odluka o izgradnji brze saobraćajnice doneta pre dve godine, ali da taj projekat nije počeo da se realizuje, kao i da su republička i pokrajinska vlada odlučile da se gradi autoput koji neće biti na zemljištu PKB-a koje je kupila Al Dahra.


Foto: Beta / Miloš Miškov

 

U svim porodilištima moguće podneti zahtev za roditeljski dodatak

Premijerka je kazala da je u svim porodilištima u Srbiji omogućeno da se, pored prijave u matične knjige rodjenih, prebivališta i zdravstvenog osiguranje bebe, podnese zahtev i za roditeljski dodatak.

"U ovom trenutku važno da ovim sistemom roditeljima štedimo više od sedam sati čekanja u različitim institucijama", kazala je ona na skupu povodom završetka projekta "Bebo dobro došla na svet".

Brnabić je najavila da će projeket "Bebo dobro došla na svet" biti povezan i sa zdravstvenim sistemom, tako da više neće morati da se donosi uverenje o vakcinaciji ili uverenje o završenom pohadjanju predškolske ustanove.

Prema njenim rečima, od 1. septembra ove godine, za upis prvaka u školu više neće morati da se donosi izvod iz matične knjige rodjenih ili neke druga uverenja, jer će se sve uzimati iz sistema koji već postoji u elektronskom obliku.

Brnabić je ponovila da je i dalje cilj Vlade "da bude servis gradjana i da ukine birokratske gluposti".

Zbog toga, kako je dodala, na novom sajtu Vlade Srbije, na pitanja koje gradjeni postavljaju nadležnim ministarstvima i službama, trnutno više od 90 odsto njih dobije odgovor u roku od 72 sata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da sve bolnice u Srbiji, njih 56, imaju instaliran sistem "Bebo dobro došla na svet".

"Desetine hiljade bebe je prijavljeno na ovaj način i ljudi su prezadovoljani, jer se štedi na vremenu i novcu", kazao je Lončar.

On je kazao da je uradjeno obećano, odnosno da je sistem poboljšan, pojednostavljen i dostupniji.

Lončar je rekao da će pored elektronskog zakazivanja i eRecepta, uskoro biti uveden i eKarton.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević kazao je da je sistem "Bebo dobro došla na svet" važan, jer omogućava da majke dodju do svoji prava bez ikakavih adminisrativnih poteškoća.

autor: JU, VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.02.2019, 16:19h paja

    Zašto nas brine slabljenje nihove pozicije? To bi trebalo da bude u našem interesu.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side