07.12.2017 | 10:00h ► 10:45h Beograd

Brnabić i Borisov u Sofiji o unapređenju odnosa Srbije i Bugarske

Premijeri Srbije i Bugarske, Ana Brnabić i Bojko Borisov razgovarali su danas u Sofiji o jačanju bilateralnih odnosa, unapređenju ekonomije i predsedavanju Bugarske Evropskom unijom naredne godine.


Brnabić i Borisov su se saglasili da je veoma značajno što "program predsedavanja Savetom EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera", saopštila je Vlada Srbije.

Ana Brnabić, koja u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu", izrazila je zahvalnost Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU.

Ona je naglasila da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet naše zemlje.

Premijeri Srbije i Bugarske izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje, kako je navedeno, ima značajan potencijal za dodatno inteziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Brnabić je rekla da je Srbija zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou i da je važno da takav trend bude nastavljen.

Premijerka Srbije je kazala i da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reformi niti na unapređenju životnog standarda svojih građana, navedeno je u saopštenju.

Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, predsednica Vlade je ukazala da Srbija, pored politike evrointegracija, "jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja".

Brnabić je rekla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnje u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike.

 

Bugarska i Srbija će potpisati sporazum o smanjenju naknada za roming

Bugarska i Srbija će potpisati sporazum o smanjenju naknada za roming, izjavio je danas bugarski premijer Bojko Borisov posle sastanka sa srpskom premijerkom Anom Brnabić u Sofiji.

Borisov i Brnabić su razgovarali na marginama međunarodne konferencije "Jače regionalne integracije na Balkanu", na kojoj učestvuju zvaničnici iz Tirane, Sarajeva, Prištine, Skoplja i Podgorice, navodi Nezavisna balkanska novinska agencija na svom sajtu (www.balkaneu.com).

Vlada Bugarske odobrila je nacrt Memoranduma razumevanja između nadležnih ministarstava Bugarske i Srbije o smanjenju međunarodnih tarifa za telekomunikacione usluge, a sporazum će biti potpisan, kako je navedeno, tokom naredna dva dana.

Srbija je druga zemlja zapadnog Balkana koja će usvojiti takav sporazum. Sofija i Soplje su pre manje od mesec dana potpisali sporazum o smanjenju naknada za roming, piše agencija.

Briselski portal EurAktiv preneo je juče da će evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Marija Gabrijel objaviti na samitu u Bugarskoj u maju iduće godine plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Gabrijel je rekla da će predstaviti detaljan set mera na sastanku o proširenju zabrane naplate rominga u EU na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu i da na tome trenutno rade pravni savetnici Evropske komisije.

Bugarska, koja 1. januara preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU, 17. maja 2018. biće domaćin samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side