Brnabić: Hvala izdavaču NIN-a što je reagovao
28.11.2019 | 10:00h ► 10:18h Beograd

Brnabić: Hvala izdavaču NIN-a što je reagovao

Brnabić: Hvala izdavaču NIN-a što je reagovao Foto: Beta/Dragan Gojić
Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Ringijeru, izdavaču NIN-a, što je pokazao dovoljno odgovornosti da se promeni naslovna strana tog nedeljnika, javnosti na reagovanju, ali i nekim neistomišljenicima Aleksandra Vučića.

 

"Hvala neistomišljenicima Vučića koji su reagovali, kao što je Slobodan Georgiev rekao da ima crvenih linija koje ne smeju da se pređu", rekla je Brnabić i gostovanju na televiziji Pink.

Takođe je zahvalila i predsedniku Liberalno demokratske stranke Čedomiru Jovanoviću na tvitu, kojim je reagovao.

Ona je rekla da iza naslovne strane NIN-a stoji čitav uređivački kolektiv tog nedeljnika, kao i da "izdavač vidi šta će sa tim dalje".

Prema njenim rečima, ta naslovana strana je "legitimizacija da možete da uradite predsedniku Vučiću šta god hoćete".

Ona je rekla da su u NIN-u od 100 fotografija izabrali baš onu u kojoj snajper može da bude uperen u predsednika države.

 

Ministarstvo: Naslovna NIN-a survavanje novinarske etike u ponor

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je naslovna strana nedeljnika NIN, koja je naknadnom intervencijom vlasnika povučena, "žalostan primer odsustva skrupula i survavanja dobrog ukusa i novinarske etike u duboki ponor".

U saopštenju je navedeno da smo "nakon Aušvica u neprimerenom dnevnopolitičkom kontekstu" svedoci ponovnog pokušaja da se poplavi neukusa i prečestog manjka standardno prihvaćenog morala u našoj medijskoj stvarnosti, doda još jedan obol.

"Ako aktuelno uredništvo NIN-a manirom nesposobnih i razmaženih naslednika obesno krčmi bogato nasleđe plejade velikih novinara i urednika koji su ugled ovog nedeljnika gradili decenijama, onda je to problem vlasnika lista, ali ako se naslovnim stranama podstiču isključivosti i makar u simboličkom smislu asocira na nasilje, onda je to problem čitavog društva a naročito medijske zajednice, kojoj NIN nažalost nije jedina glavobolja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da će nastaviti da poziva medijske poslenike na moralnu obavezu pridržavanja Кodeksa novinara Srbije i da ukazuje na odgovornost za poruke koje se šalju i domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"Novinari bi trebalo da predstavljaju savest jednog društva a ne njegovu sliku u iskrivljenom ogledalu političke ostrašćenosti i niskih pobuda", poručilo je ministarstvo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side