25.09.2019 Priština

Britanski ambasador na Kosovu: Suzbijati korupciju, a ne samo govoriti o njoj pred izbore

Britanski ambasador na Kosovu: Suzbijati korupciju, a ne samo govoriti o njoj pred izbore Foto: print screen
Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot je danas izjavio da "nije u redu toliko govoriti o borbi protiv korupcije pre i tokom predizborne kampanje", a posle kampanje reći "da izvršna vlast nema zakonske ovlašćenja u tom pogledu".

Na okruglom stolu Grupe za političke i pravne studije iz Prištine na temu "Neuspeh ili zanemarivanje: nedavna dešavanja u pravosudnom sistemu na Kosovu", Abot je rekao da mu je drago što su borba protiv korupcije i vladavina zakona na dnevnom redu svake stranke.

Međutim, nastavio je, "treba utvrditi neke stvari": "Naglašavam da nije u redu toliko govoriti o borbi protiv korupcije pre kampanje da bi se posle kampanje reklo da izvršna vlast nema zakonske ovlaščenja u tom pogledu", rekao je ambasador.

Kosovu su potrebne reforme pravosuđa, rekao je on i pohvalio Tužilački savet Kosova (TSK) zbog izmene uredbe o izboru glavnih tužilaca, a konstatovao je da Sudski savet Kosova (SSK) nije preduzeo takav korak.

Pravosudni sistem, rekao je on, treba da ispuni tri ključne preporuke.

"Prva je da mora da bude efikasan jer 'odlaganje pravde je poricanje pravde', a druga da bi ŠK i TSK trebalo da reaguju u slučajevima kada državni tužioci ili sudije javno linčuju od moćnih političara", kazao je britanski ambasador.

Treće, rekao je Abot, jeste da bi trebalo imati konkretne rezultate borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala visokog profila.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side