15.03.2018 Beograd

Brankica Janković podnela Skupštini izveštaj, najviše pritužbi zbog diskriminacije invalida

Brankica Janković podnela Skupštini izveštaj, najviše pritužbi zbog diskriminacije invalida Foto: Medija centar Beograd
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Skupštini Srbije redovan godišnji izveštaj o stanju u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2017. godinu, prema kojem je najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta, skoro petina od ukupnog broja, saopšteno je danas.

U saopštenju iz kabineta poverenice navodi se potom slede pritužbe zbog diskriminacije na osnovu starosnog doba, a gotovo u istom broju, kao osnov diskriminacije, sledi pol.

Među oblastima diskriminacije, na prvom mestu su, kao i prošle godine, rad i zapošljavanje na koju se odnosi gotovo svaka treća podneta pritužba, zatim postupci pred organima javne vlasti, a na trećem mestu su pritužbe zbog diskriminacije u pružanju javnih usluga i korišćenju objekata i površina.

U izveštaju je 29 preporuka za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti, među kojima unapređivanje arhitektonske i informacione pristupačnosti osobama sa invaliditetom i obezbeđivanje uslova za puno ostvarivanje svih garantovanih prava, kakvo je i izborno pravo, donošenje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Poverenica je preporučila poboljšanje položaja starijih, naročito u selima i nepristupačnim područjima, podsticanje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u svim sferama odlučivanja i u organima jedinica lokalne samouprave.

Među preporukama je podsticanje zapošljavanja žena i ženskog preduzetništva, unapređivanje položaja Roma, posebno Romkinja, obezbeđivanja ličnih dokumenata za njih, pristupa adekvatnom stanovanju, zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, zapošljavanju.

Preporučeno je i unapređivanje pravnog položaja transpolnih osoba, preduzimanje mera za odgovorno izveštavanje koje ne sme da karakteriše govor mržnje, senzacionalizam, seksizam, mizoginija, diskriminatorni stavovi i uvredljivo izveštavanje o osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta ili drugih marginalizovanih društvenih grupa, navodi se u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side