19.02.2018 | 12:55h ► 14:57h Beograd

Branbić: Mediji u Srbiji slobodni

Branbić: Mediji u Srbiji slobodni Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da još nema sve informacija o slučaju belgijskog novinara Filipa Bertinšana (Philippe Bertinćamps) kojem preti proterivanje iz Srbije pošto mu je odbijen zahtev za produženje privremenog boravka.

Ana Brnabić je rekla novinarima u Beogradu da stoji iza stava da su mediji u Srbiji slobodni.

Novinarska udruženja su prenela da je MUP Srbije odbio Bertinšanu zahtev za produženje boravka jer on, prema policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti".

"Ako postoji takva indicija, sigurno da je bazirana na činjenicama", rekla je Ana Brnabić.

Ona je ocenila i da Srbija ima ozbiljne institucije i da se nada da svaka institucija radi svoj posao.

 

Za osnaživanje žena važno obrazovanje i ekonomska nezavisnost

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je za osnaživanje žena u Srbiji najvažnije obrazovanje i ekonomska nezavisnost.

Ona je na sastanaku s poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije rekla da je žensko preduzetništvo jedan od fokusa Vlade Srbije i dodala da je važno i da žene vide dobre primere u praksi.

Brnabićeva je rekla i da je prihvatila poziv da podrži događaj "Dan devojčica" 26. aprila, jer je važno ohrabriti devojčice da ulaze u IT sektor.

Istakla je da Vlada Srbije sve više ide i na podršku preduzetništvu, domaćim malim i srednjim preduzećima i porodičnim firmama, jer su oni važni za ekonomski rast.

Ana Brnabić, koja je i članica Saveta UN žena svetskih lidera, rekla je da će sa ženama preduzetnicama razgovarati kako da se unapredi žensko preduzetništvo i ohrabre žene da ulaze u privredu.

Ona je kao dobar primer navela Ministarstvo poljoprivrede, koje prilikom davanja subvencija iz nacionalnih mera i IPARD-a, stavilo posebno dodatno bodovanje za poljoprivredna gazdinstva koje su registrovale žene.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izrazila je zadovoljstvo zbog organizovanja današnjeg sastanka, na kome je bilo preko 40 preduzetnica.

Ona je rekla da 34 odsto preduzetnika čine žene, a da je za 10 odsto povećan broj žena koje odlučuju da napuste biznis.

"Ključne poruke sa današnjeg sastanka su ekonomsko osnaživanje žena, umrežavanje, podsticaj i obrazovanje", rekla je Jankovićeva.

 

Zbog odlaganja popisa imovine gubi se ogroman novac

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila je danas da je popis državne imovine odložen do 2020. godine, jer lokalne samouprave nemaju dovoljno kapaciteta da popišu svoju imovinu.

Ona je novinarima rekla da država zbog toga gubi ogroman novac i da svi treba da rade na tome, a da lokalne samouprave moraju da pristupe tome na ozbiljniji način.

"Odložili smo ga zbog toga jer lokalne samouprave nemaju dovoljno kapaciteta da popišu svoju imovinu. Mi na tome radimo u saradnji sa EU, kroz projekat Exćange 5, sa SKGO. Mislim da je to skandal", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je prepis matičnih knjiga u elektronski oblik, koji je mnogo jednostavniji posao, trajao preko sedam godina.

"Ja se nadam da će odgovor na to pitanje dati i Nacionalna akademija za javnu upravu, koja će prvi put u Srbiju uvesti kontinuiranu edukaciju za službenike u lokalnim samoupravama", rekla je premijerka.

Brnabićeva je istakla i da Ministarstvo finansija treba da pruža mnogo veću podršku loklanim samoupravama da se taj popis završi. 

 

Radi se na zakonu o rodnoj ravnopravnosti, važno da ne bude većih nameta

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se radi na zakonu o rodnoj ravnopravnosti i da očekuje da će taj zakon biti donet ove godine.

Ona je novinarima rekla da je važno da ne bude dodatnih ni finansijskih, ni administrativnih nameta za privredu, državnu upravu ili lokalnu samoupravu.

Cilj je, kako je rekla, da se dobije najbolji mogući zakon i da se izbegne prenormiranost.

"Ja sam izrazila zabrinutost da u nekim stvarima u tom nacrtu zakona postoji prenormiranost i ne želim da zato što nismo uspeli da implementiramo neke dobre odredbe iz prethodnog zakona, opet idemo na prenormiranost i da onda ni to ne možemo da implemitramo", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je zakon iz 2009. dosta dobar, jedan od boljih u Evropi i da Srbija u smislu rodne ravnopravnosti ima pravni okvir koji je dobar.

"Nemam nikakve bojazni da ćemo doneti najbolji mogući zakon, ali ne razumem žurbu, jer je pravni okvir o rodnoj ravnopravnosti u Srbiji već dosta dobar", istakla je ona.

 

Ana Branbić neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenije o Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenija Boruta Pahora da će Slovenija lobirati da pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, to i učine.

Ana Brnabić je novinarima u Beogradu rekla da ta izjava nije u duhu prijateljskih odnosa dve zemlje.

"Ja sam jako neprijatno iznenađena. Razgovaraću o tome i s predsednikom Vlade Slovenije", rekla je srpska premijerka.

Ona je dodala da to ne doprinosi saradnji, ni regionalnom pomirenju i da ne vidi "nikakav razlog da se Slovenija u to meša".

Ana Brnabić je dodala da o tome nije bilo reči tokom nedavnog sastanka s premijerom Slovenije Mirom Cerarom na Brdu kod Kranja, gde je održana i zajednička sednica vlada Slovenije i Srbije.

Pahor je, prema pisanju medija, početkom prošle sedmice tokom posete Prištini rekao da je Slovenija spremna da ubedi pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova "ako Kosovo bude ispunilo uslove, ako i dalje ima iskrene razgovore sa Beogradom i ako poštuje postignute sporazume".

 

Priprema MSK makar i za delimičnu privatizaciju

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da se radi na tome da Metanolsko-sirćetni kompleks (MSK) iz Kikinde bude restrukturisan kako bi se pripremio makar i za delimičnu privatizaciju.

"Ako bude nemoguća privatizacija MSK videćemo kako da restrukturiramo to preuzeće da bi ga nekako makar delimično privatizovali", kazala je Brnabić novinarima.

Ona je rekla da je privatizacija MSK komplikovano pitanje i da se o tome razgovara sa Ministarstvom privrede i Međunarodnim monetarnim fondom, kako bi se pripremilo najbolje rešenje.

Upitana kada se očekuje to rešenje premijerka je rekla da bi to moglo da se reši u narednih par meseci, kad se utvrdi šta se desilo sa prethodnim pokušajem privatizacije MSK.

Na tenderu za prodaju MSK, objavljenim u decembru 2017. godine, nije stigla nijedna ponuda.

Tendersku dokumentaciju je otkupio i preuzeo samo kiparski holding Kronospan ćemical Ltd, ali nije dostavio obavezujuću ponudu. Početna cena za prodaju 100 odsto kapitala MSK bila je 38,5 miliona evra, što je 100 odsto procenjene vrednosti. Većinski vlasnik MSK je Srbijagas, koji ima oko 88,2 odsto kapitala. MSK radi od 1987. godine, zapošljava oko 530 radnika i izvozi 95 odsto metanola koji proizvodi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 19.02.2018, 19:04h makijaveli (1)

    Gospodja se nada da svaka institucija radi svoj posao.Da li da se smejemo ili placemo !?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side