Bramerc i Vučić: Srbija će sarađivati sa Hagom uprkos neslaganjima
05.11.2019 Beograd

Bramerc i Vučić: Srbija će sarađivati sa Hagom uprkos neslaganjima

Bramerc i Vučić: Srbija će sarađivati sa Hagom uprkos neslaganjima Foto: Beta / Milos Miskov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sastanku sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Seržom Bramercom da će Srbija uprkos neslaganju oko nekih pitanja nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom MMKS.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Bramerc je u razgovoru izrazio nezadovoljstvo regionalnom saradnjom, kao i žaljenje zbog sporosti dostavljanja dokumentacije neophodne u procesima koji se vode pred Mehanizmom.

Vučić i Bramerc su razgovarali o  predstojećem izveštaju glavnog tužioca za Savet bezbednosti UN, postupcima koji se pred MMKS vode protiv državljana Srbije, rezultatima rada Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima.

Vučić je ocenio da je saradnja Srbije sa Mehanizmom za međnarodne krivične sudove dobra.

On je zahvalio na predlogu glavnog tužioca Bramerca da nadležne institucije u Srbiji učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo MMKS, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine.

U posetu Beogradu Bramerc je došao u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN, a osim sa  predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, razgovaraće i sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković, kao i sa ;predstavnicima međunarodne zajednice.

Redovan izveštaj o radu tužilaštva sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, Bramerc će u Njujorku podneti Savetu bezbednosti početkom decembra.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side