03.05.2019 Beograd

Borko Stefanović: Vučić i Dačić su otvorili razgovore o statusu Kosova, a ne prethodna vlast

Borko Stefanović: Vučić i Dačić su otvorili razgovore o statusu Kosova, a ne prethodna vlast Foto: Novi Magazin / Đurađ Šimić
Potpredsednik Stranke slobode i pravde (ŠP) Borko Stefanović kazao je danas da su predsednik Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić preneli pregovore o statusu Kosova u Brisel, a da su u vreme kada je on bio šef pregovaračkog tima Beograda to bili tehnički pregovori.

Stefanović je u emisiji "Crvena linija" na televiziji N1 rekao da tadašnja vlast "namerno nije prenela razgovore o statusu Kosova u Brisel" i da su tim potezom Dačić i Vučić "došli na tanak led".

"Mi smo postigli sedam sporazuma, nisu savršeni, ali nisu zadirali u suverenitet Srbije niti kršili Ustav", rekao je Stefanović o tehničkim pregovorima Beograda i Prištine i dodao da su administrativni prelazi postavljeni 1999. godine odlukom UNMIK-a, a da je tadašnji pregovarčki tim koji je vodio uveo integrisane prelaze.

On je takođe rekao da tadašnji pregovarčki tim nije dogovorio carinske punktove sa Prištinom i da su to uradili Vučić i Dačić.

"Delegacija Prištine ne treba da očekuje da je jedino rešenje za kosovski problem to da Srbija prizna Kosovo", ocenio je Stefanović i dodao da treba obezbediti slobodu kretanja građana i robe i da prvo kosovski i srpski parlamenti donesu Deklaraciju o pomirenju.

On je kazao da je "skeptičan o postizanju konačnog rešenja" i da su "pozicije Beograda i Prištine suviše udaljene", kao i da svaka strana vidi status na svoj način.

"Bilo kakvo pomeranje granica, bilo bi vrlo štetno i bila bi pandorina kutija", rekao je Stefanović o ideji razgraničenja i dodao da Kosovo po Ustavu i međunarodnom pravu jeste deo Srbije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side