Borko Stefanović pozvao Fabricija da ne propagira lažne izbore i pogleda izveštaj Fridom hausa
06.06.2020 Beograd

Borko Stefanović pozvao Fabricija da ne propagira lažne izbore i pogleda izveštaj Fridom hausa

Borko Stefanović pozvao Fabricija da ne propagira lažne izbore i pogleda izveštaj Fridom hausa Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović poručio je danas šefu misije Evropske unije (EU) Semu Fabriciju da prestane da propagira lažne izbore, pozivajući da se na njih izađe, već da govori o tome kako je predsednik države Aleksandar Vučić pao na testu demokratije.

"Sam Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji je izjavio da bojkot nije dobra ideja i da građani treba da izađu na izbore 21. juna, kao i da su 'izbori test demokratije'. Možda biste, ambasadore, bili u pravu da Srbija zaista ima prave, slobodne izbore", naveo je Strefanović u pisanoj izjavi, kojom se obratio Fabriciju.

Stefanović je upitao Fabricija: "Da li su izbori slobodni kada se menja zakonski okvir za skupljanje potpisa u toku izbornog procesa? Da li su slobodni izbori kada se organizuju za vreme epidemije? Da li je demokratija kada REM napiše izveštaj koji osudi čitava stručna javnost?"

"Da li su slobodni izbori kada godinama prisustvo opozicije na RTS staje u nula sekundi? Da li je demokratija kada 97 odsto ljudi misli da je Srbiju Kina spasila od korone? Siguran sam, ambasadore, da to ne mislite", upitao je Stefanović.

On je podstio Fabricija da "ne treba zaboraviti da su EU i Holbruk za Miloševića govorili da je garant mira i stabilnosti i da će opozicija propasti ako ne izađe na lažne izbore 1997", i dodao: "ko je propao posle tih izbora, svi znamo".

"Stavljanjem EU ponovo u ulogu diplomatskog agitatora za lažne izbore, ambasadore Fabrici, verujem nesvesno, postajete propagator nastavka korupcije, nasilja i pritisaka kako bi se na lažnim izborima pod prinudom glasalo za Vučića", poručio mu je Stefanović.

Upitao ga je još: "Šta je slobodno u zemlji u kojoj na 'Aerodromu Beograd', na primer, zaposleni moraju da obezbede najmanje 5 sigurnih glasova? Ili kad u celoj državi naprednjaci kruže po državnim preduzećima sa spiskovima sigurnih glasova?"

"Na testu demokratije o kojem govorite, pao je Vučić. O tome bi trebalo Vi da govorite, a ne o izlasku na ovakve izbore", pozvao je Stefanović Fabricija.

"U pauzi od propagiranja lažnih izbora, gospodine Fabrici možete da pogledate šta stoji u izveštajima 'Freedom House', i Evropske Komisije, kao i u pismima velikih evroposlaničkih grupa, jer upravo te poslanike Vi danas predstavljate u Srbiji. Oni su glas građana Evrope koji glasno kažu ono što i Vi sigurno vidite u Srbiji okovanoj nasiljem, korupcijom, i zarobljenim medijima", rekao je još Stefanović.

On je Fabriciju poručio da će "u tim izveštajima i pismima evro-poslanika otkriti da 21. juna nema pravih, slobodnih izbora".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.06.2020, 16:33h Dojčilo

    Molim Vas podsetite me...Ko je Borko Stevanović???

  • 6.06.2020, 15:04h Abe

    Za Borka bi legitimni izbori bili oni na kojima bi pobedio pre no što se i kandidovao na njih. Po njemu nije važno kako narod glasa, bitno je da on pobedi.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side