BNV: Programski savet RTS-a diskriminiše Bošnjake
21.11.2019 Beograd

BNV: Programski savet RTS-a diskriminiše Bošnjake

BNV: Programski savet RTS-a diskriminiše Bošnjake
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković mišljenja je da Programski savet Radio televizije Srbije (RTS) diskriminiše Bošnjake u Srbiji osporavanjem bosanskog jezika, saopšteno je danas iz Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

U saopštenju se ističe da je Jankovićeva u datom mišljenju navela da je osporavanjem bosanskog jezika Programski savet RTS-a prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.

"Poverenica je preporučila Programskom savetu da ubuduće poštuje ovu Evropsku povelju, koju je Srbija ratifikovala 2005. godine, a čije odredbe se odnose i na bosanski jezik. Osim toga, ona preporučuje ovom savetodavnom telu da upozana Upravni odbor RTS-a, generalnog direktora, glavne i odgovorne urednike sa njenim mišljenjem", navodi se u saopštenju BNV.

Poverenica je u mišljenju navela da samo odbijanje redakcije na bosanskom jeziku nije kršenje Zakona o zabrani diskriminacije i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, već osporavanje postojanja bosanskog jezika.

BNV je u julu ove godine poslalo pritužbe Zaštitniku građana i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti na zaključak Programskog saveta RTS kojim je odbijen njihov zahtev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku. U pritužbama su naveli da je Programski savet svojim zaključkom o odbijanju osnivanja redakcije na bosanskom jeziku, uz negiranje postojanja bosanskog jezika povredio zakonima garantovana prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

BNV je ranije zatražio osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u, koja bi češće informisala javnost o dešavanjima, kulturi i nacionalnom identitetu Bošnjaka u Srbiji, a na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side