13.10.2011 Beograd

Biznis i politika na barikadama

Biznis i politika na barikadama
Samo nekoliko dana pošto je sa sednice Odbora za bezbednost Skupštine Srbije procurela vest da je kontroverzni biznismen iz Kosovske Mitrovice Zvonko Veselinović predvodio napad na Kfor tokom sukoba na prelazu Jarinje krajem septembra, u njegovu odbranu ustali su i deo vlasti i opozicija.

Posle sednice, kao i pre nje, predstavnici vlasti forsirali su priču da je na prelazu Jarinje NATO napao „goloruki narod“ koji je mirno protestovao. Takav stav još je intrigantniji ako se zna da je ministar odbrane Dragan Šutanovac potvrdio da je izveštaj o spornom događaju “zbirna prezentacija svih službi i agencija koje funkcionišu u Srbiji i nije bila prezentacija Vojske“. Ministar je rekao i da snimak incidenta na Jarinju ne postoji. Šutanovac je, podsetimo,  jedan od retkih Vladinih funkcionera koji je izneo polupriznanje da informacije o napadu na goloruki narod nisu baš istinite, izjavom „da nije sve crno-belo kao što se prikazuje“.

I ministarka pravde Snežana Malović je, odgovarajući na pitanje o Veselinoviću, rekla da niko ko je učinio krivično delo ne može da bude zaštićen, „a naročito ako govorimo o nekim krivičnim delima koja pogađaju celokupno društvo i koja mogu da utiču i na međunarodni položaj naše zemlje“.

Pitanje koje se nameće jeste ako su sve bezbednosne službe utvrdile šta se dogodilo na Jarinju, kako to da se i dalje plasira priča o golorukom narodu. I otkud kontrateza da Srbi na barikadama nisu kriminalci, kada niko nikada nije ni pokušao da kriminalizuje ceo narod? Naprotiv, čak i protivnici barikada izražavaju razumevanje za izuzetno  težak položaj i život Srba na Kosovu.

Činjenica je da Srpska napredna stranka (SNS) nameće stav da svi oni koji govore o Zvonku Veselinoviću pokušavaju da oslabe pozicije Srbije, a sličan nastup imao je i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da na barikadama nema kriminalaca: „Ne možemo prihvatiti da bilo ko srpski narod satanizuje na način da ih naziva kriminalcima”.

Što se opozicije tiče u kuloarima se šuška, a mediji su već objavili, da Veselinović održava bliske kontakte sa jednom parlamentarnom opozicionom partijom i finansira njihove aktivnosti. Upućeni izvor Novog magazina tvrdi da je funkcioner te stranke sa Zvonkom Veselinovićem bio na slavi kod Srđana Vulovića, još jednog sumnjivog  biznismena sa severa Kosova koji živi u jednom selu kraj Leška. Vulović je iz Raške, a od poternice Interpola sklonio se na Kosovo. Sumnjiči se za krađu i šverc automobila i još nekoliko krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala.

(Opširnije u štampanom izdanju)

autor: Ratko Femić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.01.2012, 11:19h vesna radosavljevic

    nije tacno da je iko od pomenutih bio na slavi,bila sam ja...i Srdjan Vulovic nikada u zivotu nije,niti ce biti iz Raske. Bolje da se zovete "trac partija", jer Vam ni jedna informacija nije tacna,koju objavite.

  • 13.10.2011, 12:00h trange frange (3)

    Nekada naj,naj...jača stranka , mislim na DS je od prozapadne i progresivne pretvorena u populističku.Ovo pišem jer zbog te i takve stranke danas se dešava isto ono što se dešavalo za vreme vladavine Slobodana Niloševića.Patriote po zanimanju i to dobro plaćenom svojim još bolje osmišljenim akcijama dovode u pitanje opstanak Srba na teritoriji KIM.Tadićevo ponašanje je skandalozno jer se podilazi sistemu koji je Zoran Đinđić probao da eliminiše...Jedino ko je na gubitku u celoj priči je običan narod i to se vidi .Par ovih "PATRIJOTA"-"BIZMISMENA", su samo produžena ruka nekog iz Srbije i ko na primer drži monopol na naše živote i kome je lakše da izdvoji 100 miliona EUR-a godišnje i ne dozvoli Srbiji da ide dalje...Tada zarade nema .U EU , cene mogu da rastu na godišnjem nivou 2-3 %, a to se nikako ne ceni na ovim prostorima.Zaključak , mrze nas ameri , švabe ...vole nas samo ruje i niko više a da i pri tome su svi gluplji od nas i kao vrhunac svega propašće EU...Ludilo ili ne presudite sami?Šta misle Koštunica Dveri,Naši, 1389,Nikolić, Velja, Dule Savić, LGBT,NO i vrh sadašnje DS , baš me briga ...Svi oni svojim činjenjem nas samo odvajaju od onoga što je spas za ovaj narod.2012 , ako dobijemo datum početka pregovora 2016 godine smo u EU....Za one sa oskudnim znanjem geografije mi granicu sa rujama ili Kinezima nemamo a EU , je svuda oko nas...Biznis i politika ....

  • 13.10.2011, 11:14h Emigranat (2)

    Sutanovac kaze: Snimci (incidenta) napada kriminalaca i extremistickih bandi na Jarinju ne postoje??? DA, DA i DA, postoje. I na tim snimcima se vidi lepo da VODJE tih kriminalnih bandi i extremista (vecina njih pripadnici srpske policije i armije u civilu) za paljenje i pucanje na mirovnjake su: B.Stefanovic, G.Bogdanovic, M.Jaksic, M.Ivanovic, I.Dacic, O.Ivanovic i jos puno, puno drugih iz vlade Srbije kao i nekoliko poglavara SPC-a! Gosp. Sutanovac, na potpuno isti nacin delovao i Milosevic sto znaci da aktuelni redzim sa njegovim redzimom nemaju nikakvu razliku!!! G.Bogdanovic kaze: Na barikadama nema kriminalaca??? Gosp.Bogdanovicu, na barikadama je narod koji je PRIMORAN da bude ("goloruk") tamo na prvom redu i da proteze naoruzane kriminalce, placenike itd. kojima ste vi gosp.Bogdanovicu sa Stefanovicem (i ostalima iz vlade Srbije) glavne VODJE !!! Pitanje za vas Bogdanovicu, Stefanovicu, Sutanovcu, Dacicu itd. Ko su ovde LAZOVI, KRIMINALCI, EXTREMISTI itd. Gospodo, niko ne moze lagati celo vreme ceo svet! Pa ni vi. Prijatno

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side