19.01.2018 Paraćin

Bivši radnici Staklare Paraćin zahtevali objašnjenje ponovnog uvođenja stečaja

Bivši radnici Staklare Paraćin zahtevali objašnjenje ponovnog uvođenja stečaja Foto: pixabay
Bivši radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu su danas ispred upravne zgrade fabrike zahtevali objašnjenje stečajnog upravnika Saše Jovanovića, pošto se saznalo da je Privredni sud u Kragujevcu ponovo doneo rešenje o uvođenju stečaja u toj firmi, dok oni smatraju da je to odlučeno na osnovu dokumenata koja nisu validna.

Stečaj u Staklaru je bio uveden 20. septembra prošle godine, na predlog čačanske firme "Veksilum" koja je tvrdila da od Staklare potražuje više od 47 miliona evra. Međutim, na žalbu Opštine Paraćin i poverioca fabrike, Apelacioni privredni sud je 6. decembra poništio rešenje o stečaju Privrednog suda sa obrazloženjem da je činjenično stanje pogrešno ili nepotpuno utvrđeno.

Međutim, Sud u Kragujevcu je na ponovljenom odlučivanju o uvođenju stečaja, odbio predlog Staklare da se ročište odloži dok se ne pribavi dokumentacija na osnovu koje bi se precizno utvrdili dugovi fabrike.

Stečajni upravnik Staklare Saša Jovanović je danas rekao da su, po nalogu Privrednog apelacionog suda, pribavljena "neka dokumenta iz Bugarske" preko ministarstava dveju zemalja, i dostavljena sudu koji ih je prihvatio i na osnovu toga doneo odluku o stečaju.

Međutim, radnici smatraju da ta dokumentacija nije validna, rekao je bivši radnik Staklare Dragan Dinić koji tvrdi da nisu stigla zvanična dokumenta ni iz domaćih, niti bugarskih ministarastava, već da je advokat firme "Veksilum" doneo "papir koji su oni, kao advokati poverioca, obezbedili iz Bugarske preko nekog službenika koji je bio u mogućnosti da stavi pečat".

Dinić je kazao da sudija nije dozvolio da se proveri taj dokument, što su na ročištu tražili zastupnici radnika i stečajni upravnik.

Zato "ovaj stečaj ide na dušu stečajnog sudije i verovatno nekih struktura koje stoje u mraku iza stečajnog sudije", rekao je Dinić.

Ročište za poverioce Staklare biće 7. marta, a 15. maja još jedno, na kojem će se u Apelacionom Privrednom sudu ponovo odlučivati o stečaju, a do tada bi trebalo da stignu potrebna dokumenta iz Bugarske.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side