Bivši radnici i penzioneri PKB korporacije Beograd blokiraće sutra upravnu zgradu
13.05.2020 Beograd

Bivši radnici i penzioneri PKB korporacije Beograd blokiraće sutra upravnu zgradu

Bivši radnici i penzioneri PKB korporacije Beograd blokiraće sutra upravnu zgradu prt
Bivši radnici i penzioneri PKB korporacije blokiraće sutra upravnu zgradu te kompanije u Padinskoj Skeli sa zahtevom da im država dodeli zemljište na ime akcija koje nisu dobili posle prodaje tog poljoprivrednog kombinata firmi Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je danas predsednik Udruženja penzionera i bivših radnika te kompanije Milinko Miladinović.

"Tužili smo državu zato što nam nije isplatila akcije posle prodaje PKB i u toku je sudski spor, ali su već tri puta promenili sudiju jer država tvrdi da nema para, pa neka nam dodeli deo neprodatog zemljišta", rekao je danas za Betu predsednik Udruženja penzionera i bivših radnika PKB-a Milinko Miladinović.

Dodao je da je ovih dana država Al Dahri prodala logo PKB-a, pa da strahuju da će se prodati i preostalo zemljište, 11.810 hektara koje je država izdvojila iz prodaje arapskoj kompaniji.

PKB korporacija je do 2009. godine bila društveno preduzeće, a zatim je raznim pravnim aktima, a jedan od njih je potpisao i sadašnji predsednik države, a tada premijer Aleksandar Vučić, pretvorena u državno preduzeće.

Kada je krajem 2018. godine prodat deo tog kombinata radnicima nisu dodeljene akcije, a pre toga su isključeni iz podele besplatnih akcija jer se računalo da će ih dobiti u kompaniji u kojoj rade.

Ti radnici sada sudskim putem potražuju oko 11,8 miliona evra na ime akcija, a na osnovu cene po kojoj je prodat deo PKB-a.

Krajem prošle godine radnici su zapretili da će blokirati puštanje u saobraćaj autoputa Obrenovac-Surčin koji je delom izgrađen na zemljištu PKB, ali ih je pozvao visoki funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović na razgovor i, kako tvrde, ponudio vansudsko poravnanje.

Kada je 19. decembra put pušten u saobraćaj, država je odbacila ponudu.

Al Dahri je deo kombinata prodat kao imovina u koju je uračunato 16.785 hektara zemlje, sva mehanizacija (traktori, kombajni, kamioni i druge mašine), pa čak i zalihe rezervnih delova, kao i stočni fond od oko 20.000 grla.

Hektar zemljišta je u proseku prodat za 4.700 evra, a pre prodaje kompanija Lidl je, kako kažu radnici, hektar platila milion evra.

U preostalom delu PKB je ostalo 11.810 hektara zemlje od čega je u ovom trenutku 2.224 hektara građevinsko zemljište, najvećim delom pored autoputa prema Surčinu, ali kako se najavljuje da će se na delu zemljišta graditi kineski centar i nacionalni stadion još jedan deo zemljišta može da se pretvori u građevinsko.

Na neprodatom delu PKB se vodi i lokalni vodovod i kanalizacija koji su izgrađeni sredstvima te firme i protežu se od Borče do Čente i obuhvataju desetak naselja.

Poljoprivredno zemljište koje nije prodato sada se izdaje na obradu Al Dahri, a pogon hortikulture, gde je u plastenicma uzgajano povrće sada je, kažu radnici, "zarastao u korov" iako je opremljen najsavremenijim zalivnim sistemom i računarskim sistemom za upravljanje mikroklimom.

PKB je pre godinu ipo dana prodao 55 hektara u Kovilovu na kojima je bio izgrađen sportski centar za 2,135 miliona evra, odnosno po 38.000 evra po hektaru.

Direktor Al Dahre je Vojin Lazarević, a na čelo neprodatog dela PKB pre godinu dana postavljena je Vanja Milić, nakon smene Momčila Jokovića.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side