BIRODI: Martinovićeva izjava je dokaz pretnji koje stižu istraživačima javnog mnjenja
09.07.2019 Beograd

BIRODI: Martinovićeva izjava je dokaz pretnji koje stižu istraživačima javnog mnjenja

BIRODI: Martinovićeva izjava je dokaz pretnji koje stižu istraživačima javnog mnjenja Foto: Medija centar Beograd
Predstavnik Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ocenio je danas da je zahtev šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića tužilaštvu da ispita da li u rezultatima istraživanja BIRODI-ja ima elemenata krivičnog dela još jedan dokaz pretnji vlasti sa kojima se u Srbiji suočavaju ne samo mediji nego i istraživači javnog mnjenja koji svoj posao rade u skladu sa pravilima struke.

"BIRODI poziva tužilaštvo da reaguje ukoliko smo prekršili neki zakon... Mi ćemo se obratiti relevantnim međunarodnim organizacijama povodom tog istupa nastavnika Više škole u Paraćinu i poslanika SNS", rekao je Gavrilović agenciji Beta.

Martinović je ranije danas tražio da tužilaštvo reaguje zbog podataka koje je objavio BIRODI da su glasači SNS stariji građani i slabo obrazovani i ocenio da je to "opasna pojava" i da "ima elemenata krivičnog dela".

"Podaci BIRODI-ja služe da se predsednik SNS Aleksandar Vučić predstavi kao vođa neke nepismene i slabo obrazovane Srbije, a opozicija kao predstavnici neke nove perspektivne elitne Srbije", rekao je Martinović i upitao kako je BIRODI došao do podataka da su glasači SNS uglavnom najstariji građani Srbije i da su slabo obrazovani "s obzirom da je u Srbiji pravo glasa tajno".

Gavrilović je rekao da se u svakoj analizi i istraživanju, bilo da je reč o istraživanju javnog mnjenja ili sociološkom istraživanju, radi takozvana segmentacija po polu, starosti, obrazovanju, mestu stanovanja, prihodima i drugim stvarima i da se to predstavlja javnosti.

"Po međunarodnim standardima svako ko radi istraživanje je dužan da objavi podatke na kojem uzorku i s kim je radio istraživanje", rekao je on.

Gavrilović je dodao da istraživanja BIRODI-ja pokazuju da u protekle dve godine "postoji cenzura tema" i u okviru istraživanja javnog mnjenja i da se prezentuju samo rezultati istraživanja koja se bave rejtingom stranaka i lidera, ali ne i njihova zastupljenost u medijima, koja je takođe jako bitna za rejting.

"Ako smo prekršili neki zakon, neka tužilaštvo reaguje. Njima nije sporno da kupuju javnim novcem, kao stranka, usluge IPSOS Stratedžik marketinga, koji je junak izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, a smeta im BIRODI, koji čestito radi svoj posao", rekao je on.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side