13.11.2017 Beograd

BIRN: Vlasnik kompanije Južna Bačka bio garant za kredit SNS

BIRN: Vlasnik kompanije Južna Bačka bio garant za kredit SNS
Sadašnji vlasnik kompanije "Energotehnika - Južna Bačka", Dragoljub Zbiljić bio je garant za kredit koji je 2012. godine Srpska napredna stranka podigla za potrebe izborne kampanje, objavila je danas Balkanska istraživačka mreža (BIRN Srbija).

"SNS je 25. aprila 2012. godine podigla kratkoročni kredit kod Univerzal banke na 55 miliona dinara, s rokom dospeća 25. juna te godine", navodi se na sajtu BIRN-a.

U tekstu piše da je sadašnji vlasnik "Južne Bačke" Dragoljub Zbiljić pred poslaničke i predsedničke izbore 2012. godine, u jednom momentu bio jedini garant tog kredita koji je uzela SNS.

Preduzeće za trgovinu metalima "Maneks" Dragoljuba Zbiljića je 2014. godine postalo većinski vlasnik "Južne Bačke" koja zapošljava 300 radnika.

Kompanija "Južna Bačka" jedna je od najvećih domaćih u energetici koja ima godišnji prihod u desetinama miliona evra, najviše posluje s državom, navodi BIRN.

Po podacima Uprave za javne nabavke, "Južna Bačka" je ove godine najviše ugovora sklopila s Elektroprivredom Srbije, a najveći, od dve milijarde dinara,  sa Zavodom za izgradnju Grada Novog Sada, za izgradnj privrednog objekta.

"Južna Bačka" je javnosti postala poznata pošto je, po ranijim istraživanjima BIRN-a, dobila posao isušivanja poplavljenog rudnika "Tamnava-Zapadno polje" 2014, iako za to nije imala reference, dok je odlaganje isušivanje kopa uvećalo štetu od tadašnje poplave u Obrenovcu i okolini za 120 miliona evra, računa BIRN.

Nedavno je i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK objavila istraživanje "Srpski državljani u 'Rajskim papirima' ", u kojem se pominje da je do "udela u kompaniji 'Južna Bačka' došla osoba koja je povezana s jednim od najmoćnijih ljudi u Srbiji".

Tekst o istraživanju pod naslovom "Vlasnik 'Južne Bačke' garant SNS-a" je na sajtu javno.rs.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side