BIRN: Inspekcija Ministarstva prosvete ponovo u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji
25.02.2019 Beograd

BIRN: Inspekcija Ministarstva prosvete ponovo u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji

BIRN: Inspekcija Ministarstva prosvete ponovo u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji
U Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji u toku je vanredni inspekcijski nadzor, a jedan od razloga je kontrola angažovanja nastavnika, uključujući i visoke funkcionere Srpske napredne stranke (SNS), objavio je danas BIRN.

Kako je preneo BIRN, direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji Hristos Aleksopulos kazao je da se "raduje kad god dolazi inspekcija" komentarišući saznanja BIRN-a da prosvetna inspekcija od petka 22. februara ponovo proverava papire u ovoj školi zbog brojnih nepravilnosti.

Kako je Ministarstvo prosvete navelo BIRN-u, inspekcija kontroliše da li su nastavnici angažovani u skladu sa zakonom, kontroliše broj upisanih studenata u školskoj 2018/2019. godini, kao i rad Saveta, a nadzor traje do 29. marta.

Prethodno su u školu iz ministarstva stigla dva dopisa. Prvim je traženo od zaposlenih u školi da se izjasne o radu direktora, a drugim njihovo mišljenje o odluci osnivanja akademije. Na dopise ministarstva, škola je glasala pozitivno za direktora, a negativno za akademiju.

Direktor dolazak inspekcije vidi kao "neku vrstu treninga da se rad škole što bolje usaglasi sa ministarstvom i relevantnim propisima".

"Došli su zbog nadzora nad primenom mera u odnosu na prethodne nalaze", rekao je Aleksopulos.

Ranije nepravilnosti, koje je pronašla inspekcija bilo je nezakonito angažovanje visokih funkcionera SNS Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića i da je i pored toga škola ponovo sklopila ugovore sa Aleksandrom Martinovićem, Darkom Laketićem i Ivanom Bošnjakom, nakon što je prethodne raskinula.

Na pitanje BIRN-a da li to znači da će oni moći da nastave nesmetano da rade i hoće li iko snositi odgovornost za to, iz ministarstva odgovaraju da "ukoliko su ispoštovane zakonske i ostale procedure, svaka osoba može da predaje u bilo kojoj obrazovnoj ustanovi u Srbiji".

Direktor škole Hristos Aleksopulos kaže da su prilikom sklapanja novih ugovora ispoštovane sve zakonske procedure.

Kako je BIRN naveo, smenu direktora škole ministar je već ranije najavljivao, kao i to da je Ministarstvo 6. decembra 2018. tražilo od Saveta škole "da se razmotri zakonitost rada i odgovornost direktora, s obzirom na veliki broj utvrđenih nepravilnosti i naloženih mera".

Kako BIRN saznaje, Savet, čiji će rad kontrolisati inspekcija, doneo je odluku da "podržava dosadašnji rad direktora".

O svom radu izjašnjavao se i sam direktor Hristos Aleksopulos, rekavši da su "svi uočeni propusti uklonjeni, što je i sam ministar konstatovao u više navrata u medijima", navodi se u zapisniku sa sednice Saveta.

Za veći broj upisanih studenata, što će takođe biti predmet vanredne inspekcije, "preuzima odgovornost, jer deca treba da se školuju".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side