Bilčik: Put ka EU određen napretkom u reformama i dijalogu s Prištinom
30.10.2019 Beograd

Bilčik: Put ka EU određen napretkom u reformama i dijalogu s Prištinom

Bilčik: Put ka EU određen napretkom u reformama i dijalogu s Prištinom Foto: prtscr ytb
Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da će put Srbije ka Evropskoj uniji (EU) biti određen konkretnim napretkom u unutrašnjim reformama i u dijalogu između Beograda i Prištine, najavljujući da će u naredenih nekoliko nedelja posetiti Srbiju.

"Funkcionisanje demokratije, vladavine prava i poštovanje fundamentalnih prava i sloboda oduvek su bili i uvek će biti ključne odredinice napretka Srbije ka članstvu u EU", rekao je Bilčik, za današnje izdanje Blica.

"U isto vreme", kako je naveo, "moramo da vidimo praktičan napredak u dijalogu između Beograda i Prištine".

"Kad kažem da mora da se odblokira, mislim na novi zamah u razgovorima na najvišem političkom nivou. Evropski parlament je više puta tražio novu fazu u dijalogu i ubrazavanje tempa pregovora", rekao je Bilčik, govoreći o njegovoj ranijoj izjavi da dijalog Beograda i Prištine mora da se odblokira.

On je rekao da se nada da će "novo političko vođstvo u Prištini moći da doprinese ovom procesu". "Kako bismo postigli napredak između Beograda i Prištine, dobra politička volja mora da bude pokazana u oba grada", rekao je Bilčik, komentarišući izjavu mogućeg novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija da neće povući takse osim ako Srbija odustane od kampanje povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

"Hajde da svi damo malo vremena gospodinu Kurtiju da prevaziđe retoriku izborne kampanje na Kosovu", rekao je Bilčik.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 30.10.2019, 08:54h eks

    Svi oni imaju "snimljene" iste fraze, koje ponavljaju kao papagaji. Pun mi je kufer njihovih fraza - reforme, reforme, reforme,reforme...dosta je zajebancije, reformisali ste ljudima mozgove, pa počinju da budu nenormalni.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side