Bilčik: Nastavak dijaloga ohrabrujući znak
16.07.2020 Beograd

Bilčik: Nastavak dijaloga ohrabrujući znak

Bilčik: Nastavak dijaloga ohrabrujući znak Foto: Beta/Milan Obradović
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je ohabrujuće što su lideri Beograda i Prištine opredeljeni za dijalog ali da ne očekuje lako rešenje.


Povodom današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i premijera Kosova Avdulaha Hotijau Briselu, uz posredovanje EU, Bilčik je izrazio očekivanje da će dijalog Beograda i Prištine dati rezultate, konkretne zaključke što će biti važan signal evropske budućnosti.

Očekujemo da na jesen već imamo jasniju sliku, očekujemo rešenje pitanja Beograda i Prištine iako znamo da to neće biti lako, rekao je Bilčik u onlajn panel debati "Srbija posle korona virusa: Novi zamah u procesu proširenja" koju su organizovali Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Fondacija Fridrih Ebert.

Šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP) Dušan Reljić ocenio je da bi bilo pravo čudo ako bi u dijalogu Beograda i Prištine bilo konkretnih rezutlata do jeseni zbog izbora u SAD ali i zbog toga toga što ni jedna strana u pregovorima nema stvarni legitimitet.

Reljić je rekao da zbog toga nije ubeđen da treba očekivati bilo kakve konkretne rezultate i dodao da je potrebna kritička rasprava u EU o tome šta se stvarno dešava u Srbiji i na Kosovu.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak saglasio se da je legitimet zaista upitan, naglasivši da Kosovo nije ulaznica za EU i da bi eventualni sporazum postignut na brzinu brzo poklekao.

Pitanje Kosova nije ni jedini ni glavni uslov za članstvo u EU. Čak i da se to završi do jeseni otvara se pitanje gde je vladavina prava, dodao je Međak.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side