24.05.2018 Priština

Bez Tačija moguće stvoriti zajedničku grupu za završni deo pregovora

Bez Tačija moguće stvoriti zajedničku grupu za završni deo pregovora Foto: pixabay.com
Opozicione stranke na Kosovu uslovile su svoje učešće u grupi za pregovore sa Srbijom povlačenjem predsednika Kosova Hašima Tačija sa čela delegacije Kosova u tom procesu.


Oni insistiraju da je Skupština najviši organ koji treba da odluči o tome ko će predvoditi kosovsku delegaciju i samo povlačenjem Tačija sa čela pregovora oni su spremni da budu deo konsenzusa u odnosu na konačni sporazum koji treba da se postigne sa Srbijom.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti je istakao da pregovore treba da vode institucije Kosova i da će u tom slučaju oni dati svoj doprinos, ali pošto je sada na vlasti Vlada manjine koja, prema njemu nema legitimitet, nemoguć je nastavak bilo kakvog dijaloga sa Srbijom.

Vlada Kosova je predložila platformu za politički dijalog sa Srbijom u kojem se glavna uloga u pregovorima daje predsedniku Kosova.

Poslanik Samoopredelenja Dželjal Svečla ističe da predsedniku Tačiju ne pripada da vodi dijalog i to obrazlaže činjenicom da je on neadekvatna ličnost da vodi pregovore.

Prema njegovim rečima, nastavku pregovora treba da prethodi unutrašnji dijalog političkih snaga Kosova kako bi se usaglasio jasan okvir tog procesa.

On ponavlja stav Samoopredelenja izrečen i od predsednika stranke Aljbina Kurtija da tome treba da prethodi i dijalog sa zajednicama koje žive na Kosovu, što bi garantovalo sigurnu budućnost srpske zajednice.

Poslanik Socijaldemokratske partije Kosova Dukađin Gorani kaže kako njegova stranka podržava dijalog, ali je protiv dosadašnjeg načina njegovog vođenja.

Predsednik Kosova Hašim Tači je najavio da će se dijalog na nivo predsednika Srbije i Kosova nastaviti tokom juna ove godine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side