Bez komentara MIP Tajlanda na Šinavatrino srpsko državljanstvo
09.08.2019 Beograd

Bez komentara MIP Tajlanda na Šinavatrino srpsko državljanstvo

Bez komentara MIP Tajlanda na Šinavatrino srpsko državljanstvo Foto: PrtScn
Počasni konzulat kraljevine Tajland u Beogradu je saopštio da je zatečen odlukom Srbije da dodeli državljanstvo bivšoj premijerki Jingluk Šinavatri a tajlandsko ministarstvo se još nije oglasilo tim povodom.

"Zatečeni smo ovom situacijom i čekamo adekvatnu povratnu informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije", navodi se u odgovoru koji je za Radio Slobodna Evropa (RSE) stigao iz Počasnog konzulata Kraljevine Tajland u Beogradu.RSE se za komentar obratio i Ministarstvu spoljnih poslova Tajlanda, ali do sada odgovor nije stigao.

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora, zbog čega je u bekstvu, od nedavno je državljanka Srbije. Rešenje o prijemu u državljanstvo potpisala je predsednica vlade Ana Brnabić 27. juna, a objavljeno je u Službenom glasniku od 28. juna.

Bivša premijerka Tajlanda je primljena u srpsko državljanstvo "na osnovu člana 19, stav 1. i 3, Zakona o državljanstvu". Taj član pored ostalog predviđa prijem u državljanstvo u slučajevima kada to "predstavlja interes za Republiku Srbiju".

Prema podacima iz Službenog glasnika Srbije od kraja juna u državljanstvo Srbije primljena su tri stranca - državljani SAD, Turske i Iraka, uz pozivanje na isti član zakona kao i u slučaju bivše tajlandske premijerke.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side