31.03.2012 Beograd

Beogradski univerzitet loše plasiran

Beogradski univerzitet loše plasiran
Rejting Beogradskog univerziteta opao je za 91.poziciju od leta prošle godine, pokazuje istraživanje Sajbermetriks laboratorije koja meri popularnost i vidljivost univerziteta na internetu.

 

Ova laboratorija deo je najveće istraživačke organizacije u Španiji - Vebometriksa - a kriterijumi na osnovu kojih on rangira univerzitete su njihova vidljivost na internetu, broj i obim strana prezentacije, popularnost i broj ulazaka, kao i uticaj internetskih strana svakog univerziteta.

Beogradski univerzitet je u evropskoj „trci“ zauzeo 312. poziciju, a kada se konkurencija svede na istočnu Evropu, on je na 37. mestu. U našem regionu najdominantniji na internetu je Univerzitet u Ljubljani.

Srbiju u ovom istraživanju predstavlja 39 univerziteta i fakulteta. BU je najbolje plasirani - na 716.mestu, a na začelju srpske liste je Tehnički fakultet u Boru, koji je na 19.470 poziciji.

Univerzitet u Novom Sadu je na 1.040. mestu na svetu, a Niški na 1.253. poziciji. Sledi Kragujevački, koji je 1.557. Ubedljivo prvi na svetskoj listi je Harvard, a i sledećih 15 pozicija zauzimaju voskoškolske ustanove iz Sjedinjenih Američkih Država.

Na prvom mestu je i dalje - Harvard.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević kaže da su rešili da ovaj plasman poprave i veruje da će se već na junskoj listi popeti najmanje 200 „stepenika“, pišu Novosti.

"Dali smo da se rade dva magistarska rada na tu temu. Prosto, shvatili smo igru. Proveravaju ljudi šta se tačno meri i koji su pretraživači bitni. Moram da kažem da je „Vebometriks“ vrlo fer ocenjivanje. Jeste to zasad neformalno ocenjivanje, ali je to marketinška igra i to je budućnost", dodaje on.

autor: AA izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side