Završena šetnja, počela žurka u parku Manjež
15.09.2019 | 09:50h ► 19:28h Beograd

Završena šetnja, počela žurka u parku Manjež

Završena šetnja, počela žurka u parku Manjež Foto: pixabay
Učesnici Parade ponosa u Beogradu stigli su večeras u park Manjež gde je posle šetnje centralnim gradskim ulicama počela žurka.

Tokom šetnje nije bilo incidenata sem napete situacije i dobacivanja na raskrsnici Takovske ulice i Bulevara kralja Aleksandra gde su ih dočekali protivnici Prajda.

Sukoba između protivnika Prajda i policije i hapšenja bilo je pre nego su učesnici Prajda tuda prošli.

Na raskrsnici su bile jake policijske snage pa je sam prolazak povorke prošao bez incidenata.

Parola ovogodišnje parade ponosa je "Ne odričem se". Paradi je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić sa svojom partnerkom.

 

Kordon između učesnika prajda i protivnika, osim dobacivanja bez incidenata

Učesnici Parade ponosa u Beogradu prošli su danas nešto posle 18 časova, tokom šetnje centralnim gradskim ulicama, pored protivnika parade.

Osim dobacivanja nije bilo incidenata.Na raskrsnici Bulevara Kralja Aleksandra i Takovske ulice između njih bio je policijski kordon.

Protivnici Prajda pevali su "Ovo je Srbija", vikali "Vučiću šiptaru izdao si Srbiju", držali su ikone, krstove i transparente "Nemoral i gej sramotu nikad više u javnom životu" i "Pravoslavnu Srbiju ne pokoriše ratom već iznutra pionima EU, Vatikana i NATO".

Učesnici Prajda mahali su protivnicima i slali poljupce.

 

Učesnici Parade ponosa krenuli u šetnju

Učesnici beogradske Parade ponosa krenuli su sa Trga Slavija u šetnju centralnim gradskim ulicama, a na čelu kolone razvijen je veliki transparent "Ne odričem se" što je i parola ovogodišnje parade.

Transparent između ostalih nose kuma prajda pevačica Sara Jovanović, jedan od organizatora Goran Miletić, glumica Mirjana Karanović, dramaturškinja Biljana Srbljanović.

Okupljeni pište u pištaljke, nose zastave duginih boja, zastave EU i transparente "Mi ne odlučujemo o vašim brakovima", "I pederi su radnici", "Queers against Capitalism", "I will not be silent" i slogani prajda u Sarajevu "Ima izać".

Šetnja je krenula pošto je kuma Prajda pevačica Sara Jovanović (Sara Jo) održala govor.

Planirana ruta je Ulica kralja Milana preko Trga Nikole Pašića, gde će proći ispred Skupštine Beograda i Doma Narodne skupštine Srbije, zatim Kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije gde je najavljeno kraće obraćanje. Posle toga šetnja će biti završena u Parku Manjež.

Na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Takovske ulice okupili su se danas protivnici parade, ali kako su organizatori parade saopštili ruta šetnje zbog toga neće biti promenjena.

Saobraćaj u centru Beograda je otežan, u mnogim ulicama i prekinut, a skupove obezebeđuje veliki broj policajaca.

Jedan od organizatora Beograd Prajda Goran Miletić ranije je kazao da su zahtevi Beograd Prajda isti godinama kao što je borba protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, donošenje zakona o istopolnom partnerstvu, zakona o rodnom identitetu, kao i stavljanje van snage presuda iz komunističkog perioda kada su osobe koje su imale seks sa osobama istog pola bile osuđene na zatvorske kazne.

 

Parada ponosa: Ne odričemo se slobodne ljubavi

Gordana Perunović Fijat majka pripadnika LGBT zajednice izjavila je danas na Paradi ponosa u Beogradu da ne želi da se odrekne slobodne ljubavi jer svi smo ista vrsta.Ona je okupljenima na Paradi ponosa pre početka šetnje rekla da ne želi da se odrekne dece, dragih prijatelja i komšija.

"Ne odričemo se slobodne ljubavi, svi smo ista vrsta bez obzira na razlike", istakla je Perunović.

Kuma ovogodišnjeg Prajda Sara Jo govorila je o ljubavi i čvrstom stavu, za koje je kazala da su dve vrednosti koje se gaje u njenoj porodici.

"Ljubav nikada nije imala pol i rasu, a stav se uvek iznosio do kraja - ako veruješ onda treba stav da izneseš do kraja", kazala je ona.

Jedan od organizatora prajda Marko Mihailović rekao je da LGBT zajednica danas u Beogradu pravi jednu lepšu sliku zemlje.

"Mi smo jedna vrsta, ma koliko smo različiti", rekao je Mihailović.

On je rekao da se na prajdu bore za sve koji su uplašeni

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side