Beograd prajd: Novi napad grupe maskiranih mladića
01.03.2020 Beograd

Beograd prajd: Novi napad grupe maskiranih mladića

Beograd prajd: Novi napad grupe maskiranih mladića Foto: Pixabay.com
Grupa maskiranih mladića polomila je bravu na ulaznim vratima Prajd info centra u ulici Kralja Milana u Beogradu, saopštila je Organizacija Beograd prajd.

Kako se u saopštenju navodi, sinoć u 19.55 nadzorne kamere snimile su nekoliko mladića sa kapuljačama i maramama preko lica kako više puta šutiraju ulazna vrata Prajd info centra naočigled prolaznika, a zatim se trčeći udaljavaju.

Iz organizacije Beograd prajd pozvali su odgovorne institucije da počinioce identifikuju i da postupaju u skladu sa zakonom, a ukazali su da ignorisanje zločina i govora iz mržnje kao i nedostatak adekvatne reakcije na njih dovodi do normalizacije tih pojava u društvu.

"Nedostatak pravne regulative, kao i nedostatak doslednog sprovođenja zakona, LGBT+ osobe dodatno izopštava iz društva, čime se otvara prostor za mržnju, diskriminaciju i nasilje", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija navela je da je to 11. napad na prostorije Prajd info centra i izrazila zabrinutost, jer kako se navodi, nikad niko nije odgovarao pred pravdom za prethodnih 10 napada.

"Činjenica da se ovakvi napadi dešavaju u centru Beograda jasno ukazuje na realnost u kojoj je LGBT+ zajednica izložena ne samo diskriminaciji već i nasilju koje najčešće prolazi bez zakonskih posledica po počinioce", navodi se u saopštenju.

Organizacija Beograd prajd ukazala je i da su pojedinci koji su percipirani kao LGBT+ osobe često obeshrabreni da prijave nasilje i diskriminaciju koju trpe upravo zbog nedostatka reakcije zvaničnika, kao i čestih slučajeva sekundarne viktimizacije, gde su izloženi dodatnim neprijatnostima od pripadnika javnih organa.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side