Beograd Prajd: Beograd izabran za domaćina EuroPrajda 2022
21.09.2019 Beograd

Beograd Prajd: Beograd izabran za domaćina EuroPrajda 2022

Beograd Prajd: Beograd izabran za domaćina EuroPrajda 2022
Beograd Prajd saopštio je danas da će Beograd biti domaćin, a da Beograd Prajd organizator evropske manifestacije "EuroPrajd 2022", 2022. godine.

Kako se u saopštenju navodi, na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA), Beograd Prajd je izabran u konkurenciji koju su činili gradovi Barselona, Lisabon i Dablin.

Direktor za Evropu organizacije Civil Right Defenders i član organizacionog odbora Beograd Prajda Goran Miletić je kazao da će "EuroPrajd 2022" biti mogućnost da se LGBT+ zajednica sa zapadnog Balkana osnaži i reafirmiše promocija evropskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji.

On je dodao da će Beograd na taj način biti predstavljen kao nezaobilazna turistička destinacija, koja je bezbedna i otvorena za sve.

"Verujemo da će EuroPrajd približiti regionalnoj i evropskoj javnosti pitanja od posebne važnosti za LGBT+ zajednicu u Srbiji i regionu, kao što su pravno regulisanje istopolnih zajednica. Sigurni smo da će EuroPrajd biti važan faktor u afirmaciji šireg društvenog konsenzusa i uvažavanja različitosti i sloboda", kazao je Miletić.Koordinator Beograd Prajda Marko Mihailović kazao je da je izbor Beograda kao domaćina "EuroPrajda 2022" velika potvrda rada Beograd Prajda i cilja kojeg su postavili pred sobom kada su počeli da ga organizuju.

"'EuroPrajd 2022' u Beogradu nam daje priliku da Evropi i svetu pokažemo i pozitivne strane Balkana, ali najvaznije od svega je da ovim dogadjajem želimo da ukažemo na duboke razlike koje imamo u društvu kao i na ozbiljan i sistematski problem diskriminacije i nejednakosti sa kojima se suočava LGBT+ zajednica na Zapadnom Balkanu", istakao je on.

EuroPrajd se dodeljuje gradovima kao domaćinima u organizaciji dogadjaja od 1992. godine, a kako se navodi, Beograd je jedinstven po tome što će se EuroPrajd 2022 dogadjaj prvi put organizovati izvan Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side