21.04.2017 | 18:40h ► 21:19h Beograd

Održan 19. protest Protiv diktature (FOTO)

Održan 19. protest Protiv diktature (FOTO) Foto: Beta/Miloš Miškov
Učesnici 19. protesta "Protiv diktature" završili su u petak uveče oko 20.45 dvočasovnu šetnju centralnim beogradskim ulicama i najavili da će u subotu u 17 sati podržati protest naučnih radnika ispred sedišta Srpske akademije nauka u umetnosti.


Jedan od učesnika skupa preko megafona je pozvao učesnike protesta da u nedelju podrže najavljeni štrajk prosvetnih radika, a u utorak 25. aprila, da se okupe u Hercegovačkoj ulici kako bi obeležili godišnjicu rušenja objekata u tom delu Beograda.

Šetnja je protekla bez incidenata, a saobraćaj u centralnim gradskim ulicama bio je blokiran dok je prolazila povorka demonstranata.

Protestno okupljanje i danas je počelo u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine.

Povorka je oko 19.15 sati krenula od Doma Narodne skupštine centralnim beogradskim ulicama, preko Terazija do, kako su najavili Ateljea 212, zgrade RTS-a i Vlade Srbije.
Foto: Beta/Miloš Miškov

Oko tri stotine učesika protesta zaustavilo se oko 19.30 ispred sedišta dnevnog lista Informer na Terazijama gde su održali minut ćutanja za slobodu medija.

Predvođeni dobošarima, noseći veliki transparent "Sviraj kraj", "Kulturom protiv diktature", demonstranti su uzvikivali "Lopovi, lopovi, napolje, napolje!" i "Ko ne skače taj je Vučić!".

Skup je pratio i veliki broj policajaca u civilu.

Demonstranti su nosili i transparente "Mi smo klinici koji su se samoorganizovali za vreme poplava", kao i "Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava" ali i onaj na kome piše Ne želim da odem odavde.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Učesnici 19. protesta "Protiv diktature" najavili su ranije danas da će prihvatiti svaki budući poziv lidera Nove Stranke Zorana Živkovića ili bilo kojeg drugog poslanika da s balkona Doma Narodne skupštine prisustvuju plenarnoj sednici.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora. Do Uskrsa u njima je svakodnevno u glavnom gradu učestovalo više hiljada ljudi, uglavnom mladih.

Zahtevi su, između ostalog, smenjivanje "političke elite", fer i slobodni izbori, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, sloboda medija i smenjivanje "svih korumpiranih funkcionera".

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw