Benet: Sud za zločine OVK naložio hapšenje Nasima Haradinaja
26.09.2020 Beograd

Benet: Sud za zločine OVK naložio hapšenje Nasima Haradinaja

Benet: Sud za zločine OVK naložio hapšenje Nasima Haradinaja Foto: prtscr
Sud za zločine OVK u Hagu saopštio je danas da je po njegovom nalogu u Prištini uhapšen Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK.

U saopštenju portparola Tužilaštva Kristofera Beneta (Ćristopher Bennet) piše i da je sudija za prethodni postupak naložio da Haradinaj bude prebačen u Hag.

Sud je sinoć saopštio da je u pritvor u Sheveningenu (Sćeveningen) već smešten Hisni Gucati, predsednik Udruženja veterana OVK, koji je juče takođe uhapšen u Prištini.

Gucati je, po saopštenju, optužen za "krivična dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanje svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova".

Za ista dela verovatno će biti optužen i Haradinaj.

Proteklih dana, Udruženju veterana OVK su, kako je tvrdilo, nepoznate osobe dostavljale velike količine poverljivih dokumenata sa zaglavljem Specijalizovanih veća Kosova, što je zvaničan naziv suda u Hagu.

Tužilac Džek Smit (Jack Smith) potom je upozorio je da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogli otkriti ko su svedoci.

U saopštenju, Smit je tada Udruženje veterana OVK optužio da se "više puta upustilo u aktivnosti koje su, po njegovom uverenju, usmerene na miniranje dolične primene pravde".

Iz Smitovog saopštenja proizašlo je da je Udruženje veterana OVK poverljive dokumente dostavljalo novinarima na Kosovu, koji su, međutim, odbili da ih objave ili su ih vratili sudu u Hagu.

Tužilac je naglasio da su mnogi novinari na Kosovu "jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde".

Smit je naznačio da su novinari shvatili da bi "sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova".

"Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije", upozorio je tužilac Smit.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side