17.09.2018 Priština

Bećaj: Razgraničenje može dovesti do situacije kao u martu 2004. godine

Bećaj: Razgraničenje može dovesti do situacije kao u martu 2004. godine Foto: prtscr ytb
Prištinski politički analitičar Beljulj Bećaj izjavio je da ako bi rezultat finalnog dela dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije bio razgraničenje onda bi kosovski Srbi južno od Ibra verovatno izgubili mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština, dok bi odnos Albanaca prema njima bio sličan onom iz marta 2004. godine.

Bećaj je za RTK 2 rekao da je nakon sedam godina razgovora Prištine i Beograda razotkriven pravi cilj normalizacije odnosa, a to je razgraničenje, koje bi po njemu, dovelo do negativnih posledica.

"Ukoliko dođe do tog rešenja, realizacija ZSO koja pretenduje da ima i izvršne kompetencije, po mom mišljenju je gotovo nemoguća. Sam čin realizacije Zajednice, po mom mišljenju, ostaje veoma težak, bez izvršnih ovlaščenja. Promeniće se odnos većine prema manjini i biće manje - više sličan martovskim događajima 2004. godine", kazao je Bećaj.

Iako Kosovo i Srbija teže Evropi kao multietničkoj tvorevini pričom o razgraničenju i razmeni teritorija stvaraju se preduslovi za etničke države, naveo je Bećaj.

Svi na političkom spektru na Kosovu razmišljaju kako da ojačaju vlast i u tom kontekstu Bećaj vidi sukob Tačija i Haradinaja po pitanju razgraničenja.

Bećaj je kazao da je opozicija reagovala sa zakašljenjem, ali da je dobro imati rezoluciju kojom će se zabraniti pregovori o razgraničenju.

Zaključio je da bi u suprotnom Kosovo moglo zapasti u ćorsokak.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side