Bebac: Obećanje o besplatnom epiduralu je obmana
14.01.2016 Novi Sad

Bebac: Obećanje o besplatnom epiduralu je obmana

Bebac: Obećanje o besplatnom epiduralu je obmana
Roditeljski portal Bebac kritikovao je danas ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog toga što, kako se navodi, nije ispunio obećanje da će od 1. januara 2016. godine epiduralna anestezija biti besplatna i dostupna svim trudnicama u svim porodilištima u Srbiji.

Bebac je ocenio da je ta izjava neodgovorna, te da je obećanje dato u trenutku kada u Srbiji ne postoji dovoljan broj anesteziologa, kada svakog dana po jedan lekar napušta zemlju i u trenutku kada u mnogim porodilištima i ne postoji usluga epiduralne anestezije.

"Tragično je što se jedan ministar uopšte usuđuje da svesno daje lažna obećanja, i to upućena najosetljivijoj kategoriji stanovništva – trudnicama", ocenio je Bebac.

Kako se navodi, stav stručnjaka sa tog portala je da pravo na bezbolan porođaj treba da imaju sve žene, te da epidural ne sme biti stvar prestiža, ali da u ovom slučaju porodilišta nisu kriva što nisu izvršila naredbu ministra.

"On im nije dao precizne instrukcije niti im je prethodno obezbedio neophodnu logističku i stručnu podršku. Ako se uzme u obzir činjenično stanje u srpskim porodilištima, a to je da epiduralna anestezija u pojedinim porodilištima uopšte ne postoji kao usluga (Niš i Leskovac), te da je u nekim porodilištima ima samo u određenom vremenskom periodu (primer Novog Sada, gde se epidural daje samo od 7 do 22 časa), jasno je da ne postoje osnovni uslovi da se Lončareva odluka sprovede", piše u saopštenju.

Bebac je apelovao na ministra zdravlja da odgovorno pristupi poslu i najpre obezbedi stručan kadar i logističku podlogu za sprovođenje odluke o besplatnom epiduralu.

Apelovali su i na Ministarstvo zdravlja da se postaraju da epiduralna anestezija sistemski zaživi, kako bi trudnice zaista imale koristi od njega.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side