22.03.2018 Beograd

BCBP: Ministar protivustavnim naređenjem zastrašuje pripadnike Vojske Srbije

BCBP: Ministar protivustavnim naređenjem zastrašuje pripadnike Vojske Srbije
Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) pozvao je danas ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da povuče naređenje kojim se zahteva od svih zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci da potpišu saglasnost da predaju privatne mobilne telefone radi uvida u njihov sadržaj.

Kako navode u saopštenju, takvom praksom krši se Ustavom garantovano pravo na tajnost komunikacije i ugrožava integritet osoblja Ministarstva i Vojske.

"Ovo naređenje predstavlja akt zastrašivanja jer dovodi u tešku situaciju i one koji potpišu spornu izjavu, ali i one koji to odbiju", navedeno je u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije je ove nedelje saopštio da je svim zaposlenim u Vojsci i Ministarstvu "naređeno" da daju saglasnost za "privremeno oduzimanje" njihovih privatnih mobilnih telefona "na neodređeno vreme", da bi se "ostvario uvid u sadržaj i podatke" u telefonima.

BCBP ističe da su odstupanja u toj oblasti dopuštena samo na određeno vreme, isključivo na osnovu odluke suda i jedino ako su neophodna radi zaštite bezbednosti ili vođenja krivičnog postupka, a sve to na način predviđen zakonom.

"U demokratskim zemljama je prihvaćen koncept vojnika kao 'građanina u uniformi', što podrazumeva da oni, kao građani, uživaju sva ustavom zagarantovana prava pod jednakim uslovima. Kada postoje izuzeci od tog opšteg pravila, oni se navode u ustavu, a ne u odlukama ministra", navedeno je u saopštenju.

Dodaju da traženjem saglasnosti kroz naredbu nije izvesno da je ostvaren uslov slobodnog pristanka, a da odbijanjem naređenja zaposleni u Ministarstvu i Vojsci Srbije dolaze u rizik da im se oduzme čin, uskrati napredovanje, smanji plata i prestup trajno upiše u lični dosije.

Pristajanjem na uvid u SVOJu ličnu komunikaciju, zaposleni u Ministarstvu i Vojsci pristaju na "mogućnost prismotre njihovog života" i van radnog mesta, bez objašnjenja kako će biti upotrebljeni podaci pribavljeni iz njhovih uređaja.

"Primenom ovog naređenja može se ugroziti integritet pripadnika Vojske i zaposlenih u MO i VS, te dovesti u pitanje ideološka, interesna i stranačka neutralnost Vojske Srbije", upozorava u saopštenju Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side