Ban: Srebrenica je teg na savesti čovečanstva
01.07.2015 Njujork

Ban: Srebrenica je teg na savesti čovečanstva

Ban: Srebrenica je teg na savesti čovečanstva Foto: Beta/AP
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da će surovo ubistvo muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici zauvek ostati mrlja na kolektivnoj savesti međunarodne zajednice.

"Ujedinjene nacije, koje su osnovane kako bi sprečile ponavljanje takvih zločina, nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite živote nevinih civila, koji su tražili zaštitu od sukoba i nasilja oko njih", rekao je Ban u sedištu UN na pomenu povodom 20. godišnjice masakra u Srebrenici.

On je dodao da i Sekretarijat UN, Savet bezbednosti i države članice dele tu krivicu.

Ban je podsetio da je 2012. godine posetio BiH jer je osećao da mu je dužnost da lično oda poštu žrtvama.

"Danas i ovde ponovo izražavam najdublje saučešće porodicama žrtava. Ponavljam svoje obećanje da ću sve vrednije raditi, svakog dana, da zaštitim ljude gde god bili, od napada na njihovo dostojanstvo i bezbednost", rekao je Generalni sekretar UN.

On je, međutim, dodao da je tokom posete Bosni "video i nešto drugo osim grobova i tuge", a to je "koliko je BiH napredovala od tih mračnih dana".

"Video sam kako u toj zemlji različite zajednice nastoje da grade mostove, pojačaju poverenje i polože osnove za puno pomirenje. Treba puno vremena da se izleče tako duboke rane, a UN ostaju duboko posvećene da podrže te napore. Da bi se izgradila budućnost, treba se iskreno baviti prošlošću", rekao je Ban.

On je ponovio da međunarodna zajednica ima sopstvenu odgovornost da uči iz srebreničkog masakra, i da je u protekle dve decenije učinila mnoge korake kako bi ispunila tu fundamentalnu obavezu.

UN su, prema njegovim rečima, ojačale svoj rad na prevenciji tako što obraćaju pažnju na rana upozorenja i tesno sarađuju sa zemljama članicama kako bi unapredile njihov kapacitet da zaštite ljude od zločina.

"Individualne države i međunarodna zajednica moraju da sarađuju na izgradnji inkluzivnih društava - i da pomognu društvima pogođenim nasiljem u obnovi i pomirenju. Moramo stajati rame uz rame protiv onih koji huškaju i dele, i onih odgovornih za represiju i lošu vladavinu", poručio je Ban Ki Mun.

"Nemojmo okretati leđa kada nam se ljudi obrate za pomoć", rekao je Ban, dodajući da bi to trebalo da bude i obećanje žrtvama Srebrenice.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side