Ban Ki Mun pozvao na uzdržanost od nasilja na Kosovu
27.08.2011 Njujork

Ban Ki Mun pozvao na uzdržanost od nasilja na Kosovu

Ban Ki Mun pozvao na uzdržanost od nasilja na Kosovu
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je sve strane na Kosovu da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi mogli da ugroze napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine i apelovao da dalje ne povećaju napetost.

"Na severu Kosova, rastuće tenzije ostaju razlog za zabrinutost. U tom pogledu, i dalje čvrsto naglašavam da osetljivo pitanje u vezi sa severom Kosova može biti rešeno jedino mirnim sredstvima na osnovu kosultacija sa svim zajednicama na terenu i bez jednostranih akcija", navodi Ban Ki Mun u redovnom izveštaju o Kosovu koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN u ponedeljak.

Ukupna bezbednosna situacija na severu Kosova u periodu od 16. aprila do 15. jula koji izveštaj pokriva, bila je relativno mirna, ali su se tenzije povećale krajem tog perioda, navodi se u izveštaju.

Reč je o periodu pre akcije specijalne jedinice kosovske policije ROSU na administrativnim prelazima Kosova prema centralnoj Srbiji.

Broj ubistava je smanjen za 27 odsto, a oružanih pljački za 20 odsto, dok je kosovska policija "demonstrirala veći profesionalizam" u borbi protiv krijumčarenja, trgovine ljudima i pranja novca, ali je broj kriminalnih incidenata u kojima su pogođeni pripadnici manjina skoro udvostručen u odnosu na isti period prošle godine.

Ban Ki Mun je pozvao da se poštuje nepovredivost Unmika na celoj teritoriji Kosova i izrazio zahvalnost Lambertu Zanijeru čiji je mandant na čelu misije UN završen 1. jula.

Generalni sekretar UN naveo je da su prioriteti Unimka i dalje unapređenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, kao i da  misija UN nastavlja da radi na tome u saradnji s Prištinom i Beogradom, zajednicama na Kosovu, kao i regionalnim i međunarodnim činiocima.

Generalni sekretar UN je izrazio zadovoljstvo što je u pokrivenom periodu intenzivirani dijalog Beograd i Prištine doneo konkretne rezultate tri meseca posle njegovog pokretanja.

"Pozdravljam postignute sporazume u oblastima slobode kretanja, matičnih knjiga i akademskih diploma i tražim od Beograda i Prištine da se poptuno angažuju u njihovom sprovođenju", navodi se u izveštaju.

Broj povratnika razočaravajuće nizak

Ban Ki Mun je takođe pozdravio ulogu EU u dijalogu i pozvao članice Unije da nastave da podstiču Beograd i Prištinu da se u dobroj volji angažuju u rešavanju preostalih poteškoća.

"Takođe sam ohrabren nastavkom sastanaka radne grupe za nestale osobe, posle skoro jednogodišnje pauze zbog unutrašnjih političkih događaja na Kosovu", naveo je Ban Ki Mun.

On je dodao, međutim, da je broj dobrovoljnih povratnika na Kosovo ostao "razočaravajuće nizak". U izveštaju se navodi da se na Kosovo dobrovoljno vratile 244 osobe u protekla tri meseca.

Kosovske vlasti su ponovile spremnost da sarađuju u istrazi o navodima o trgovini ljudskim organima iz izveštaja Saveta Evrope i pozdravile stvaranje Euleksove jedinice za ovu istragu, navodi se i izveštaju, ali i dodaje da Beograd i dalje insistira da za ovu istragu Savet bebzednosti UN osnuje nezavisno telo.

U izveštaju se navodi da su "posle niza političkih kriza, kosovske vlasti usredsredile pažnju na svoju konsolidaciju i obezbeđivanje institucionalne stabilnosti".

Dodaje se da je obrazovana vlada u kojoj se nalaze i tri predstavnika srpske zajednice i osam predstavnika drugih manjinskih zajednica. 

Tokom datog perioda, kosovske vlasti su povećale napore u uspostavljanju bliske saradnje sa EU i primetne su na međunarodnom planu, navodi se u izveštaju, i dodaje da su visoki predstavnici EU boravili na Kosovu, kao i da je premijer Hašim Tači posetio Brisel.

U izveštaju se navodi da su lideri srpske zajednice na severu Kosova izrazile nezadovoljstvo dijalogom, uz njihovu ocenu da je to korak ka priznaju nezavisnosti Kosova, dok su srpski lideri južno od Ibra bili pozitivniji prema razgovorima Beograda i Prištine.

Lideri Srba na severu Kosova izrazili su zabrinutost i zbog odluke kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova da proširi svoje operacije na sever Kosova, kroz aktivnosti Jedinice za podršku regionalnim operacijama (ROSU), navodi se u izveštaju.

"Tenzije su povećane kada je ROSU počela dnevne patrole u multietničkim oblastima na severu Kosova", podseća Ban Ki Mun.

autor: MP izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side