Bakota: Zapadnom Balkanu treba poslati jasnu poruku da im je mesto u EU
06.12.2019 Beograd

Bakota: Zapadnom Balkanu treba poslati jasnu poruku da im je mesto u EU

Bakota: Zapadnom Balkanu treba poslati jasnu poruku da im je mesto u EU Foto: print screen
Ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota založio se da se državama Zapadnog Balkana pošalje jasna poruka da je njihovo mesto unutar EU.

U autorskom tekstu povodom predstojećeg predsedavanja Hrvatske EU, Bakota je naveo da će se Hrvatska zalagati za delotvornu politiku proširenja, zasnovanu na potvrđenoj evropskoj perspektivi kandidata i potencijalnih kandidata uz puno ispunjavanje utvrđenih kriterijuma.

"Punih 20 godina nakon sastanka na vrhu u Zagrebu 2000. koji je bio prekretnica na evropskom putu Hrvatske, smatramo da je ključno poslati ponovo jasnu poruku državama Zapadnog Balkana da je njihovo mesto unutar EU", navodi se u tekstu za časopis Foruma za bezbednost i demokratiju "Vidici i putokazi".

Pod naslovom "Hrvatska vizija predsedavanja EU" Bakota navodi da je predsedavanje izazov koji stoji pred celim društvom: politički, organizacioni, programski, projektni, tematski, bezbednosni.On je podsetio da hrvatsko predsedavanje u prvoj polovini 2020. dolazi na početku novog petogodišnjeg institucionalnog ciklusa EU nakon izbora, ali i u trenutku kada se otvorila rasprava o metodologiji pregovaranja o pristupanju novih država u EU, s predlogom novih modela o kojima će se razgovarati na nivou EU.

Prema njegovim rečima u centru aktivnosti tokom predsedanja će biti građani koji treba "snažnije da osete prednosti članstva u EU" a posebnu pažnju "zauzeće ujednačeni, i održivi razvoj svih država članica".

"Smatramo da postoje područja na kojima je đelovanje Unije strateški izrazito potrebno. Najbolji put u nadilaženju svih izazova unutar EU i u njenom okruženju je podsticanje konsenzusa i traženje kompromisa, a ne stvaranje dodatnih podela, te će to biti naš najvažniji zadatak tokom predsedavanja", dodao je.

Bakota je ukazao da četiri ključna aspekta hrvatskog predsedavanja odražavaju viziju evropskih prioriteta u predstojećem razdoblju, a odnose se na Evropu koja se razvija, koja povezuje, koja štiti i koja je uticajna.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side