04.02.2015 Štutgart

Baden Virtemberg podržava Srbiju

Baden Virtemberg podržava Srbiju Foto: Tanjug/Vlada Srbije
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Vlade nemačke pokrajine Baden Virtemberg, Vinfridom Krečmanom, koji je naglasio da je ta pokrajina uvek podržavala Srbiju na evropskom putu i da će to činiti i u budućnosti.

Obraćajući se novinarima posle susreta sa Vučićem, Krečman je rekao da su sloboda, mir, bezbrižna budućnost, trgovina i napredak plodovi Evropske unije i da su namenjeni svim ljudima koji u njoj žive.

"Zato je pokrajina Baden Virtemberg uvek podržavala Srbiju na evropskom putu i to će činiti i u budućnosti", istakao je Krečman.

Premijer Vučić se saglasio sa svojim domaćinom da su Srbija i Baden Virtemberg uvek imale najbolje odnose, i podsetio da u toj nemačkoj pokrajini živi veliki broj Srba, koji su na najbolji način integrisani u društvo.

Srpski premijer je zahvalio Krečmanu na pomoći kompanija iz Baden Virtemberga tokom poplava, kao i na podršci koju ova pokrajina pruža Srbiji na evropskom putu.

Krečman je prihvatio poziv predsednika srpske vlade da poseti Srbiju, navedeno je u vladinom saopštenju.

Ranije danas Vučić je razgovarao sa predstavnicima nemačkih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiji na poslovnom forumu "Mislite na nove mogućnosti, mislite na Srbiju" u Štutgartu, koji je otvorio ministar za Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden Virtemberg u Veću saveznih pokrajina, Peter Fridrih.

Fridrih je naglasio da Srbija i pokrajina Baden Virtemberg imaju tradicionalno dobre odnose zasnovane na ličnim vezama i da strateške odnose treba razvijati, kako u oblasti privredne saradnje, tako i u svim drugim oblastima.

On je istakao da Baden Virtemberg želi da pomogne Srbiji u ekonomskom razvoju, jer će, kako je naveo, to čitav region učiniti snažnijim, kao i u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

"EU je potrebno proširenje, jer će je to učiniti jačom i stabilnijom. Stoga će predstavnici pokrajine Baden Virtemberg u petak predati inicijativu u Veću saveznih pokrajina da se što pre otvore prva poglavlja za Srbiju. Proces pridruženja je dugotrajan i zato treba što pre raditi na svakom njegovom delu", zaključio je Fridrih.

On je istakao da je Srbija na dobrom putu i da su firme iz Baden Virtemberga to prepoznale, dodajući da je kompanija Bosć do sada uložila 70 miliona evra u razvoj svojih pogona u Srbiji.

Vučić je predstavnike nemačkih kompanija upoznao sa ekonomskim i zakonskim reformama koje sprovodi srpska Vlada, naglasivši da Srbija neće odustati od teških mera u cilju ozdravljenja srpske ekonomije.

On je istakao da Srbija nudi dobre uslove investitorima, bolje od mnogih zemalja u regionu i podsetio da imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, Ruskom Federacijom, Kazahstanom, Belorusijom, Turskom.

"To je tržište od jedne milijarde ljudi do koga možete doći preko svojih predstavništava u Srbiji", istakao je Vučić i zahvalio na podršci evropskom putu Srbije.

Nakon obraćanja na Forumu Vučić se sastao sa Fririhom sa kojim je razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji, procesu evropskih integracija, kao i situaciji u Ukrajini.

Vučić je zahvalio na podršci i naporima za poboljšanje odnosa između pokrajine Baden Virtemberg i Srbije.

Tokom učešća na konferenciji u Štutgartu, Vučić će imati odvojene sastanke sa pet najvećih kompanija iz ovog regiona, među kojima su i Daimler i BOSĆ.

Svoja iskustva poslovanja preneće i nemačke kompanije koje već poseduju fabrike u Srbiji, poput kompanije Dunkenmotoren i Hemofarm Stada.

U okviru konferencije biće organizovan i direktan susret srpskih i nemačkih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija.

Za tu priliku je iz Srbije su na ovu konferenciju došli i predstavnici pet velikih firmi, koje svoje proizvode već uveliko plasiraju na inostranom tržištu.

Pokrajina Baden Virtemberg važi za centar nemačke IT industrije kada su u pitanju softverska rešenja, koja se primenjuju u oblasti automobilske i elektronske industrije.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side