Azilanti na vrelom asfaltu (FOTO, VIDEO)
29.07.2015 Beograd

VideoAzilanti na vrelom asfaltu (FOTO, VIDEO)

Azilanti na vrelom asfaltu (FOTO, VIDEO)
Većina izbeglica sa Bliskog istoka dane i noći provodi u neposrednoj blizini glavne autobuske i železničke stanice u Beogradu, tamo gde su im dostupne banke i veze

Foto: Zoran Raš

Stotine izbeglica iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih ratnih područja Afrike i Azije vrele letnje dane provode u Beogradu. Najviše ih je u Finansijskom parku ispred Ekonomskog fakulteta. Većina dane i noći provodi u neposrednoj blizini glavne autobuske i železničke stanice, tamo gde su im dostupne banke i veze. Banke da podignu novac za dalji put, veze sa rođacima i prijateljima u domovini ili, pak, u nekoj od zemalja Evropske unije gde se većina namerila.

Deo će ostati u Srbiji da predahne. Koliko njih tačno ne zna se, pošto se praktično evidentiraju samo oni u prihvatnim centrima i Centrima za tražioce azila.

Prema podacima MUP-a u prvoj polovini ove godine broj tražilaca azila osam puta je veći nego u istom periodu prošle: do 15. jula vlastima Srbije je 37.389 izbeglica najavilo da će tražiti azil. To i ne čudi mnogo, pošto je i broj migranata u istom periodu uvišestručen, što podstiče i pojačani kriminal, pre svega krijumčarenje ljudi. U proteklim mesecima registrovano je 437 krivičnih dela i 562 počinioca, a među krijumčarima je najviše državljana Srbije, Hrvatske, Bugarske i Makedonije.

Među azilantima, pak, gotovo da nema incidenata, ako se izuzme ubistvo jednog Avganistanca u ponedeljak kod Subotice u tuči sa drugim izbeglicama. Ipak, MUP proverava “bezbednosno interesantne “imigrante”, jer je među pristiglim muškarcima mnogo vojno sposobnih, a četvrtina je učestvovala u ratnim sukobima u Siriji, kako je rekao nedavno ministar Nebojša Stefanović, naglašavajući da za sada nema opasnosti: “Migranti su pod punom kontrolom policije i sa sobom ne nose nikakvo oružje”.

Za ljude koji nisu u prihvatnim centrima, već na ulici i u parkovima, kao u Savamali, niko nije zvanično nadležan, čak ni Komesarijat za izbeglice. Ipak, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila odnedavno donosi pomoć, pre svega vodu, konzerviranu hranu, sredstva za higijenu i lekove. Pomoć stiže od UNHCR, Crvenog krsta, ali i građana i kompanija. Grad Beograd je obezbedio cisternu sa vodom i pojačano dežurstvo komunalnih službi, pre svega Čistoće.

 

Play

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side