20.05.2019 Novi Sad

Ateisti Srbije: Država nema pravo da poklanja novac Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Ateisti Srbije: Država nema pravo da poklanja novac Srpskoj pravoslavnoj crkvi Foto: pixabay
Organizacija Ateisti Srbije osudila je danas odluku Vlade Srbije da donira 30 miliona dinara Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), navodeći da "državni organi nemaju pravo da novac građana poklanjaju organizaciji koja ne doprinosi budžetu, zbog brojnih oslobađanja poreza ili odbijanjem da isti plaća".

Ateisti Srbije su u saopštenju naveli da je SPC "na slične načine, brutalnim otimanjem iz budžeta, u prethodnih pola godine, prihodovala oko 18 miliona evra"."Novac je poklonjen zarad navodne izgradnje crkava i pratećih objekata SPC-a u stranim zemljama, što je nastavak sprovođenja politike nelegalnog uvođenja ove organizacije kao državne religije", stoji u saopštenju. ;

Ocenjuje se da društvo "u kom su skener uređaji pokvareni, u kom čitava beogradska naselja, gradovi i sela u unutrašnjosti nemaju pijaću vodu i kanalizaciju i gde nema dovoljno vrtića za decu, ima prioritete u odnosu na crkvu i parohijske domove SPC-a".

Ateisti su ocenili i da je Skupština Srbije mesto za razgovor o Kosovu i Metohiji, "a ne Sabor Srpske pravoslavne crkve".

"Na skupštinskim sednicama bi prisustvo predstavnika SPC-a bilo primereno, u ulozi posmatrača i zainteresovane strane. Neprimereno je da najviši predstavnici državne vlasti, kakvo god mišljenje imali o načinu na koji vode pregovore, podnose izveštaje SPC-u. Oštro protestujemo protiv nastavka populističke politike neustavnih i nezakonitih 'konsultacija' sa crkvom", piše u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side