23.04.2019 Beograd

Atanacković: Srbija podržava aktivnosti na sprečavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima

Atanacković: Srbija podržava aktivnosti na sprečavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima Foto: PrtScn
Pomoćnica ministarke građevinarstva Jovanka Atanacković poručila je danas u Savetu bezbednosti da Srbija snažno podržava aktivnosti usmerene na sprečavanje svih vidova nasilja, uključujući i seksualno nasilje u oružanim sukobima.

Ona je tokom debate o seksualnom nasilju, rekla da Srbija podržava pristup koji akcenat stavlja na žrtve seksualnog nasilja i promoviše sveobuhvatnu podršku žrtvama, kroz medicinsku, psihološku, pravnu i socio-ekonomsku pomoć, navodi se u saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

"Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost koje vodi potpredsednica naše Vlade snažno je posvećeno borbi protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja", rekla je Atanacković.

Ona je dodala i da sve strane koje učestvuju ili su učestvovale u oružanim sukobima treba da osiguraju zaštitu svedoka, jer je to od izuzetnog značaja za proces utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanje počinilaca.

U debati su učestvovali i ministri spoljnih poslova Mađarske i Finske, predstavnici država članica SB i ostalih zemalja, kao dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad, navodi se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side