Asad evakuiše vojne komande
28.08.2013 Aman

Asad evakuiše vojne komande

Asad evakuiše vojne komande
Snage sirijskog predsednika Bašara el-Asada, evakuisale su većinu osoblja iz sedišta vojnih i bezbednosnih komandi u centru Damaska, pripremajući se za vojni udar Zapada, saopštili su danas opozicioni izvori i stanovnici.

Vojne jedinice smeštene u blizini glavnog grada zaplenile su nekoliko kamiona s prikolicama, očigledno da bi prenele teško naoružanje na alternativne lokacije, što za sada nije učinjeno, najverovatnije zbog toga što se duž glavnih autoputeva vode žestoke borbe, potvrdio je jedan neimenovani izvor.

Među delimično evakuisanim zgradama je sedište Generalštaba na trgu Umajad, obližnja vazduhoplovna komanda i bezbednosni kompleksi u zapadnom kvartu Kfar Susek, preneo je Rojters.

Zvaničnici sirijske vojske zasad nisu javno komentarisali izmeštanje osoblja i opreme, kao ni portparoli vlade.

Zgrada Generalštaba, jedno od najznačajnijih vojnih sedišta u zemlji, radila je sa smanjenim brojem osoblja, posle pobunjeničkog bombaškog napada u septembru 2012. godine.

Tokom poslednjih 48 sati na ulazima nekoliko sedišta vojske, uključujući i Generalštab, primećeni su kamioni koji su, u tišini, očigledno prenosili dokumenta i lako naoružanje.

"Kad biste bacili iglu na Kfar Suseh, čuli biste kad padne", rekao je Rojtersu jedan stanovnik kvarta u blizini tog trga.

Brigadni general Mustafa el-Šeik, jedan od visokih zvaničnika vojske koji su dezertirali, rekao je s nepoznate lokacije u Siriji da je, prema obaveštajnim podacima Slobodne sirijske armije, komanda Generalštaba premeštena u podnožje planinskog regiona severno od Damaska.

"Različite komande premeštene su u škole i podzemne bunkere. Ipak, nisam siguran da će to doneti režimu išta dobro", rekao je Šeik.

Prema svedočenju stanovnika kvarta u podnožju planine Kasiun kod Damaska gde su smeštene elitne jedinice garde, izmešten je veći deo artiljerije, a sedište 105. bataljona Republikanske garde je ispražnjeno.

Aktivisti u istočnom Damasku kažu da su barake i zgrade Republikanske garde i Četvrte divizije u blizini predgrađa Somarija i Muadamija evakuisane, a da su se vojnici i njihove porodice premestili u grad.

Velika Britanija i SAD privode kraju izradu plana o pokretanju kaznenog vojnog udara protiv sirijskog režima do kraja sedmice, posle optužbi o korišćenju hemijskog oružja u toj zemlji.

S druge strane, Moskva smatra da bi Savet bezbednosti UN trebalo da sačeka da inspektori te organizacije predaju izveštaj o navodnom korišćenju hemijskog oružja u napadima u Siriji pre nego što razmotri kako će reagovati.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je ranije danas da je inspektorima UN za hemijsko oružje potrebno četiri dana da završe istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji.
 

autor: RF izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side