Arsić: Raspuštanje skupštine pravi način do izbora
30.01.2016 Beograd

Arsić: Raspuštanje skupštine pravi način do izbora

Arsić: Raspuštanje skupštine pravi način do izbora Foto: prtscr ytb
Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić izjavio je danas da je raspuštanje parlamenta na obrazloženi predlog predsednika vlade pravi način na koji treba doći do vanrednih parlamentarnih izbora i odbacio nagađanja da postoji sukob na relaciji šef države - premijer.

Arsić je u intervjuu Centru za otvoreni dijalog rekao da sva nagađanja, u vezi sa tim da postoji sukob premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji donosi odluku o izborima, nisu ni blizu istini.

"Reč je o tehničkom pitanju, jer ukoliko bi premijer podneo ostavku, onda bi predsednik Republike morao da pokrene postupak za imenovanje novog mandatara koji bi obezbedio skupštinsku većinu, a to bi trajalo nedeljama možda i mesecima. Raspuštanje skupštine je najefikasniji način doći do izbora", podvukao je Arsić.

On je podsetio da se slična situacija dogodila i 2014. godine.

Arsić očekuje da će skupština u ovom sazivu još imati posla i da će vlada uputiti niz zakonskih predloga među kojima i o platama zaposlenih u organima državne uprave.

Onog trenutka kada se raspišu izbori, dodao je, skupština ne može, osim u hitnim slučajevima, da zaseda.

"Videćemo šta je potrebno da se uradi, od trenutka raspuštanja do trenutka konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, da bi država mogla normalno da funkcioniše", rekao je on.

Arsić, koji je i funkcioner SNS, rekao je da će glavna tema u predizbornoj kampanji naprednjaka biće podnošenje računa građanima o tome šta je urađeno za nešto manje od dve godine istakavši da je ta stranka ključna u vlasti.

"Kakvi su rezultati vlade će biti odlučujuće u predstojećoj kampanji", rekao je on.

Govoreći o ključnim razlozima za izbore, Arsić je rekao da je glavni stvaranje klime nepoverenja, jer opozicija kod dela građana hoće da predstavi vladu kao neuspešnu, kako ništa ne radi i kako nikad nije bilo gore.

"Da sve bude još zanimljivije, najžešće kritike dolaze baš od onih stranaka koje su i uzroci svih ovih problema. Jako je teško raditi u takvom okruženju. Naš stav je bio da proverimo kod građana da li smo radili dobro ili loše i ko je vladao bolje u proteklih 15 godina, mi ili oni", rekao je on.

Na pitanje kako se SNS priprema za izbore u Vojvodini, Arsić je rekao da priprema teče jednako na oba nivoa, s tim što je, podsetio je, u toj pokrajini na vlasti isti režim već 15 godina i koji nema dobre rezultate, donosi sumnjive odluke i bavi se sumnjivim poslovima.

"To će biti odlučujuće u kampanji u Vojvodini. Oni će pokušati da predstave kako Republika nije vodila računa o njima. Međutim, to nije tačno. Srazmerno površini i broju stanovnika koje Vojvodina ima rađeni su infrastrukturni projekti od Vlade Srbije", ukazao je Arsić.

Arsić je rekao i da se nije bavio time da li će SNS posle izbora samostalno formirati vladu iako zna da je to želja mnogih u stranci.

"Zbog teške ekonomske situacije u Srbiji je potreban politički konsenzus, stabilizacija javnih finansija, što je i urađeno u 2015., a nastavićemo i u ovoj godini. Veoma je važno poboljšati poslovni klimu za domaće, i strane investitore jer sa novim investicijama dolaze i nova radna mesta", rekao je.

Prema njegovim rečima, zato je potreban širi konsenzus i time se i rukovodio premijer kada je u vlast uključio i druge političke stranke iako je SNS i tada imala ubedljivu većinu.

Arsić kaže da se, takođe, nije bavio time da li je potrebna promena izbornog sistema - većinski ili proporcionalni, jer su njegova oblast javne finansije.

"Rekao bih da nema promene izbornog sistema bez promene Ustava Srbije gde smo, za sada, na početku samog procesa. Verujem da će to da se desi u nekom narednom periodu. O reformi izbornog sistema u stanci nismo razgovarali", dodao je on.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side