13.04.2018 Priština

Arifi: Uradili smo mnogo oko primene sporazuma iz Brisela

Arifi: Uradili smo mnogo oko primene sporazuma iz Brisela Foto: Pixabay
Šef kosovskog pregovaračkog tima za tehnička pitanja Avni Arifi ocenio je da je Vlada Kosova uradila mnogo poslova oko primene sporazuma iz Brisela i dodao da Priština insistira da se statut Zajednice srpskih opština radi upravo po tom sporazumu.

On je za RTK kazao da je načinjen napredak po pitanju slobode kretanja da su napravljena olakšanja za sve građane posebno za srpsku zajednicu kako bi lakše dobijali dokumenta Kosova, a prošle nedelje ;formirana je i menadžerska ekipa koja će da radi statut Asocijacije srpskih opština. 

"Što se tiče srpske strane na žalost ne mogu da kažem isto, ne bih mogao ništa da kažem šta su uradili u međuvremenu", kazao je Arifi.

On je naveo da srpska strana u Briselu insistira jedino na formiranju Zajednice srpskih opština.

"Oni insistiraju samo na Asocijaciji srpskih opština. Razumljivo je da je jedan dogovor privlačniji nego drugi, ali mi nismo tamo da kažemo ovo mi se sviđa. Svi su dogovori napravljeni otprilike 2011. - 2013. i svi dogovori treba da se ispune. Imali smo Asocijaciju srpskih opština, mi smo aktivirali upravljački tim i oni treba odmah da naprave statut koji će doći u Brisel, Vladu Kosova i koji će biti unutar kosovskih zakona", naveo je Arifi.

Kako je naglasio, u Briselskom sporazumu stoji "jasno i glasno" da statut i direktiva treba da idu u Ustavni sud Kosova.

On je naveo i da u dokumentima stoji da upravljačkom timu prisustvuje četvoro Srba, koje je u prošloj vladi predložio ministar (Ljubomir) Marić i napomenuo da je Vlada Kosova to prihvatila.

"Mi smo rekli da je bolje da bude više albanskih eksperata u toj grupi i stranih, da bude velika grupa koja će raditi na statutu, ali je srpska strana na to gledala kao na način da se izbegne ostvarivanje sporazuma. Onda smo se mi povukli, četiri srpska eksperta izabrana od strane Srpske liste napraviće statut, zatim će vlada reći nešto oko toga, a onda i statut i direktiva idu na Ustavni sud", kazao je Arifi.

Prema njemu, kosovska strana se zalaže da se statut ZSO radi prema Briselskom sporazumu.

"Nije cilj da se menja Ustav već da Zajednica bude u skladu sa Ustavom i tako će i da bude", istakao je Arifi.

On je kazao da se dogovori i sporazumi ostvaruju jako sporo, ali je izrazio nadu da će dijalog ;ove godine ući u finalnu fazu.

"Svaka godina kašnjenja nije dobra ni za Srbe ni za Albance, ni za region. Mislim da ove godine treba da se reši. Ja bih tako voleo", kazao je Arifi u emisiji "Interviju" koji će RTK prikazati večeras u 20 časova.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side