Arifi: Tehnički dijalog je u stanju kliničke smrti
14.08.2018 Priština

Arifi: Tehnički dijalog je u stanju kliničke smrti

Arifi: Tehnički dijalog je u stanju kliničke smrti Foto: pixabay.com
Šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu između Kosova i Srbije Avni Arifi izjavio je da je tehnički dijalog u stanju "kliničke smrti" zbog Brisela i Beograda.


"Što se tiče tehničkog dijaloga koji ja predvodim mogu da kažem da je u kliničkoj smrti od strane Beograda i Brisela. Ovim podrazumevam sve sporazume koji su ostali neostvareni od strane srpske strane i dijalog je zabeležio degradaciju", kazao je Arifi za prištinsku agenciju telegrafi.com.

On je naveo i da Vlada Kosova neće dozvoliti promenu granica.

"To je političko pitanje koje vodi predsednik (Hašim) Tači. To je drugi nivo, to je pitanje političkog faktora i zvanični stav Vlade Kosova je da nema promene granica", ukazao je Arifi.

Umesto sprovođenja sporazuma Srbija vodi njihovoj degradaciji kaže Arifi i kao primere pominje probleme u slobodi kretanja, ostvarivanju sporazuma o energetici, integrisanom upravljanju granicom i druga pitanja.

Tokom juna kosovska strane je zemljama članicama EU predstavila rezultate Kosova u ostvarivanju do sada postignutih sporazuma i prema Arifiju opšta je ocena zemalja EU da je Kosovo ostvarilo sve obaveze što se tiče do sada postignutih sporazuma.

Kada je u pitanju sporazum o Zajednici srpskih opština, Vlada Kosova je u aprilu ponovo aktivirala radnu grupu koja je radila na izradi statuta zajednice.

Rok za izradu statuta je bio 4. avgust, mi još ne znamo da li je nacrt statuta predat u Briselu, naveo je Arifi.

Vlada Kosova je dobila samo informacije o konsultacijama koje je radna grupa vodila i u njima ima predloga koji su "van pameti" i koji se nikako ne mogu primeniti, do veoma racionalnih i prihvatljivih predloga, kazao je šef delegacije Kosova u pregovorima o tehničkim pitanjima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side