Arhitekta: Vlast i kapital zajednički su napali i osvojili Beograd
06.08.2020 Beograd

Arhitekta: Vlast i kapital zajednički su napali i osvojili Beograd

Arhitekta: Vlast i kapital zajednički su napali i osvojili Beograd Foto: Novi magazin/SA
Arhitekta Đorđe Bobić ocenio je da su vlast i kapital udruženi "napali i osvojili" Beograd i da su ustanovili novi model rada u kojem investitori kreiraju pravila.


"Investitori kreiraju pravila, kontrolišu urbanističku delatnost, stvorili su grad po svojoj potrebi pa tako čak i Gradski zavod za zaštitu spomenika, Urbanistički zavod i Sekretarijat za urbanizam podržavaju i odobravaju njihove namere, poslovne i političke ciljeve. I onda Beograd na vodi, Trg Republike, izmeštanje železničke stanice u Prokop bivaju prihvaćeni", rekao je Bobić u intervjuu za nedeljnik Vreme.

Bobić je naveo da su vlasti prekinule komunikaciju sa građanima i da se građani više ništa ne pitaju.

"Čak i za vreme komunističke vladavine komunikacija sa građanima je postojala i grad se razvijao na korist društvene zajednice. Onda je došla promena pa se sada građani, a da ih niko i ne pita, nasilno prilagođavaju gradu koji vlast i kapital stvaraju u skladu sa svojim interesima", rekao je on.

Arhitekta je dodao da je vlast prekinula komunikaciju i sa delom struke, koja je nesaglasna sa njihovim delovanjem.

"I grad je otuđen. Oduzet je građanima i menja se po volji vlasti. Postao je neprepoznatljiv za ljude koji u njemu žive. Pa ako niste u nekom kraju bili duže vreme, na Trgu Republike na primer, možete se iznenaditi njegovim izgledom - kao da ste izašli iz voza na neku stanicu ranije i pogrešili grad", rekao je Bobić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side