18.10.2017 Novi Sad

Apoteka Novi Sad tokom 2016. davala lične podatke pacijenata privatnoj kompaniji

Apoteka Novi Sad tokom 2016. davala lične podatke pacijenata privatnoj kompaniji
Apoteka "Novi Sad" dostavljala je tokom 2016. godine jednoj privatnoj kompaniji kopije recepata koji sadrže lične podatke građana poput imena, broja zdravstvenog kartona ili šifre dijagnoze bolesti, čime je prekršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, preneo je danas Radio 021 pozivajući se na Izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji završnog računa te apoteke za 2016. godinu.

Direktorka Apoteke Nada Ilić rekla je za Radio 021 da su podaci dostavljani kompaniji "Feniks farma" (Phoenix pharma) kako bi se ostvarilo pravo na participaciju i kako bi se građanima obezbedio skup lek "Forteo" koji se koristi za lečenje osteoporoze ali je i dodala da je nakon preporuke revizora, ta praksa obustavljena.U kompaniji "Feniks farma" su naveli da ni u jednom trenutku od Apoteke "Novi Sad" nisu tražili podatke pacijenata kako bi se izvršile međusobne obaveze.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić rekao je da o ovom slučaju nije dobio informacije, ali da će služba poverenika u postupku nadzora utvrditi sve okolnosti ukoliko se navodi DRI ispostave kao tačni.

"Ovo je zaista uznemirujuća vest. Takva radnja nije samo za postupanje poverenika, već i druge državne organe, pre svega za tužilaštvo i policiju", naveo je Šabić.

Radio 021 je preneo i da ovo nije jedini slučaj davanja podataka novosadskih pacijenata privatnoj kompaniji, te da je poverenik prošle godine reagovao zbog sumnje da su podaci porodilja u tom gradu zloupotrebljeni i ustupljeni distributeru adaptiranog mleka "Medis Farma" (Medis Pharma).

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side