17.04.2018 Priština

Apostolova: Potrebno je mnogo više rada za približavanje EU

Apostolova: Potrebno je mnogo više rada za približavanje EU Foto: PrtScn
Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova je danas predstavljajući Izveštaj o napretku Evropske komisije o Kosovu i istakla kako je postignut mali napredak u nekim oblastima i da nije bilo napredka u oblastima obrazovanja, životne sredine i klimatskih promena.

Ona je istakla da je EK uznemirena nastavkom politizacije javne admnistracije, nedostatkom napretka u pitanjima očuvanja životne sredine, obrazovanja, povećanja nezaposlenosti i proširene korupcije.

„Nije bilo napretka u obrazovanju, životnoj sredini i klimatskim promenama. Ostaje neophodno da se poboljša kvalitet obrazovanja. Novi zakon o visokom obrazovanju i reforme u školskim programima ostaju nedovršene. Sistem inspekcije ne funkcioniše i štete u životnoj sredini su velike. Opasni otpadi nastavljaju da predstavljaju opasnost za ljude. Zagađivanje vazduha nastavlja da bude ozbiljno“, kazala je Apostolova na konferenciji za medije.

Iako je očekivala pozitivniji izveštaj, Apostolova je rekla da Izveštaj o progresu pokazuje koji su nerešeni problemi i preporuke koje treba da se ostvare od strane Kosova.

„ Izveštaj ima dve analize – o napretku Kosova do sada i u vezi sa približavanjem Kosova sa praksama EU kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Izveštaj ukazuje gde su problemi i gde treba delovati“, kazala je Apostolova.

Kao uspeh je ocenila demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, ističući da je to bio korak ka liberalizaciji viza.

„U poređenju sa 2016. godinom nisu ostvarene neke preporuke koje se ponavljaju i u ovom izveštaju. Ocene nisu onolike koliko smo očekivali ali je očigledan postignuti napredak. Mi snažno savetujemo da se počne sa ostvarivanjem preporuka“, kazala je ona.

Apostolova je kao primedbe iznela politizaciju upravnih odbora nezavisnih agencija, zahtevajući da se imenovanja izvrše na osnovu zasluga.

„Bilo je nepotrebnog uticaja politike u imenovanjima u nezavisnim agencijama“ , kazala je ona i dodala da je u izveštaju izraženo uznemirenje oko deportacije šest turskih državljana, „što je  ocenjeno kao nepoštovanje zakona" i, posebno zbog načinana koji su deportovani.

 

Tači : Sve institucije treba da uzmu u obzir i reaguju na nalaze Izveštaja o progresu

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas, nakon objavljivanja Izveštaja o progresu Kosova za 2017. godinu, rekao da institucije treba da uzmu u obzir sadržaj i nalaze Izveštaja o progresu, kako bi se bez gubljenja vremena bavili problemima i izazovima koji su predstavjeni, dok je od Evropske unije zatražio da se vizna liberalizacija okonča, jer su građani Kosova umorni od mnogobrojnih izveštaja.Prema njemu Kosovo ostaje opredeljeno za ostvarivanje evropskih reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

„ Bez gubljenja vremena institucije treba da uzmu u obzir sadržaj i nalaze Izveštaja o progresu, kako bi se bavili problemima i izazovima koji su predstavjeni. Pozdravljam činjenicu da je izveštaj imao pozitivan pristup procesu kriterijuma za liberalizaciju viza. Zato smatram hitnim pitanjem da se ovaj proces od strane EU što okonča, jer su građani Kosova umorni od mnogobrojnih izveštaja“, kazao je predsednik Kosova.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom

  Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je danas na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da SAD čvrsto veruju da je za očuvanje mira i stabilnosti u regionu neophodna saradnja i istakao zanačaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi se došlo do tog cilja.

 • Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga

  Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak povodom pretnji koje je poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, prenosi list Politika u izdanju od petka.

 • Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta

  Reditelj Jug Raivojević odbio je imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i ocenio da je smena dosadašnjeg direktora Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu tog pozorišta, prenosi Blic u izdanju od petka, 19. oktobra.

 • Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je razgovarao sa najbližim saradnicima iz Srpske napredne stranke, ali nije želeo da kaže da li je bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

 • Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Strazburu da se Srbija protivi prijemu Kosova u Savet Evrope i ocenio da bi to predstavljalo direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi te panevropske organizacije.

 • Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas na svečanosti obeležavanja 200 godina od pošumljavanja Deliblatske peščare da se na konkursu za pošumljavanje u drugim delovima Srbije javilo samo 14 lokalnih samouprava, od kojih je 12 imalo valjanu dokumentaciju.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side