17.04.2018 Priština

Apostolova: Potrebno je mnogo više rada za približavanje EU

Apostolova: Potrebno je mnogo više rada za približavanje EU Foto: PrtScn
Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova je danas predstavljajući Izveštaj o napretku Evropske komisije o Kosovu i istakla kako je postignut mali napredak u nekim oblastima i da nije bilo napredka u oblastima obrazovanja, životne sredine i klimatskih promena.

Ona je istakla da je EK uznemirena nastavkom politizacije javne admnistracije, nedostatkom napretka u pitanjima očuvanja životne sredine, obrazovanja, povećanja nezaposlenosti i proširene korupcije.

„Nije bilo napretka u obrazovanju, životnoj sredini i klimatskim promenama. Ostaje neophodno da se poboljša kvalitet obrazovanja. Novi zakon o visokom obrazovanju i reforme u školskim programima ostaju nedovršene. Sistem inspekcije ne funkcioniše i štete u životnoj sredini su velike. Opasni otpadi nastavljaju da predstavljaju opasnost za ljude. Zagađivanje vazduha nastavlja da bude ozbiljno“, kazala je Apostolova na konferenciji za medije.

Iako je očekivala pozitivniji izveštaj, Apostolova je rekla da Izveštaj o progresu pokazuje koji su nerešeni problemi i preporuke koje treba da se ostvare od strane Kosova.

„ Izveštaj ima dve analize – o napretku Kosova do sada i u vezi sa približavanjem Kosova sa praksama EU kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Izveštaj ukazuje gde su problemi i gde treba delovati“, kazala je Apostolova.

Kao uspeh je ocenila demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, ističući da je to bio korak ka liberalizaciji viza.

„U poređenju sa 2016. godinom nisu ostvarene neke preporuke koje se ponavljaju i u ovom izveštaju. Ocene nisu onolike koliko smo očekivali ali je očigledan postignuti napredak. Mi snažno savetujemo da se počne sa ostvarivanjem preporuka“, kazala je ona.

Apostolova je kao primedbe iznela politizaciju upravnih odbora nezavisnih agencija, zahtevajući da se imenovanja izvrše na osnovu zasluga.

„Bilo je nepotrebnog uticaja politike u imenovanjima u nezavisnim agencijama“ , kazala je ona i dodala da je u izveštaju izraženo uznemirenje oko deportacije šest turskih državljana, „što je  ocenjeno kao nepoštovanje zakona" i, posebno zbog načinana koji su deportovani.

 

Tači : Sve institucije treba da uzmu u obzir i reaguju na nalaze Izveštaja o progresu

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas, nakon objavljivanja Izveštaja o progresu Kosova za 2017. godinu, rekao da institucije treba da uzmu u obzir sadržaj i nalaze Izveštaja o progresu, kako bi se bez gubljenja vremena bavili problemima i izazovima koji su predstavjeni, dok je od Evropske unije zatražio da se vizna liberalizacija okonča, jer su građani Kosova umorni od mnogobrojnih izveštaja.Prema njemu Kosovo ostaje opredeljeno za ostvarivanje evropskih reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

„ Bez gubljenja vremena institucije treba da uzmu u obzir sadržaj i nalaze Izveštaja o progresu, kako bi se bavili problemima i izazovima koji su predstavjeni. Pozdravljam činjenicu da je izveštaj imao pozitivan pristup procesu kriterijuma za liberalizaciju viza. Zato smatram hitnim pitanjem da se ovaj proces od strane EU što okonča, jer su građani Kosova umorni od mnogobrojnih izveštaja“, kazao je predsednik Kosova.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side