Apelacioni sud: Za sutra zakazano razmatranje presude za ubistvo Ćuruvije
06.07.2020 Beograd

Apelacioni sud: Za sutra zakazano razmatranje presude za ubistvo Ćuruvije

Apelacioni sud: Za sutra zakazano razmatranje presude za ubistvo Ćuruvije Foto: Freeimages.com
Apelacioni sud u Beogradu započeće sutra. 7. jula, postupak razmatranja prvostepene presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, kojom su osuđena četiri pripadnika Službe državne bezbednosti, na prvom mestu njen nekadašnji šef Rade Marković.

Na početku sednice sudija izvestilac će referisati o presudi, donetoj u Specijalnom sudu za organizovani kriminal, napisanoj na više od 130 strana, nakon čega će se obrazlagati žalbe, koje su podneli odbrana ali i tužilaštvo.

Apelacioni sud, kao drugostepeni, može da potvrdi presudu, preinači je i ukine, odnosno vrati na ponovno odlučivanje.

Kao predsedavajući veća određen je sudija Milimir Lukić, široj javnosti poznat iz postupaka pred Specijalnim sudom.

Lukić je predsedavao sudskim većem koje je osudilo zemunski klan, bio je član veća koje je izreklo osuđujuću presudu za ubistvo premijera Zorana Đindića.

Presuda za ubistvo Ćuruvije doneta je u aprilu prošle godine, dvadeset godina od zločina, koji je počinjen 11. aprila 1999. na Uskrs, u vreme NATO bombardovanja.

Na 30 godina zatvora osuđen je Marković, za podstrekavanje na teško ubistvo, koliko je izrečeno i nekadašnjem šefu beogradskog centra te službe Milanu Radonjiću, kao saizvršiocu u teškom ubistvu.

Specijalni sud nije prihvatio dokaze tužilaštva da su oficir službe Ratko Romić i njen pripadnik Miroslav Kurak neposredni izvršioci već ih je osudio na po dvadeset godina kao saizvršioce u teškom ubistvu.

Marković je u zatvoru, gde izdržava kaznu od 40 godina, osuđen je u slučaju Ibarska magistrala, odnosno atentat na predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, i umešanost u ubistvo predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Radonjić i Romić su u kućnom pritvoru, uz elekrtonski nadzor, Kurak je u bekstvu.

Tako je ostalo nepoznato ko je povukao obarač "škorpiona" u haustoru ispred zgrade gde je Ćuruvija živeo, u Svetogorskoj ulici, u Beogradu, ali je javnost uskraćena i za odgovor ko stoji iza ubistva.

U optužnici je navedeno da je to učinjeno iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti. Kao motiv je navedena želja da se ograniči sloboda medija i očuva moć, jer je Ćuruvija javno kritikovao vlast.

Takođe, u optužnici je detaljno opisano ekonomsko uništavanje Ćuruvijinih listova, kažnjavanjem po tadašnjem Zakonu o javnom informisanju, neposredno pred ubistvo, kao i deo prisluškivanih razgovora.

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik Ćuruvijine dece, ocenio je u završnoj reči da nema sumnje da je nalogodavac tadašnji predsednik države Slobodan Milošević.

Presuda u slučaju Ćuruvija prva je presuda za ubistvo novinara u Srbiji.Planirano je da se sednica Apelacionog suda održi ranije ali je zbog korona virusa odložena za sutra.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side