Antonijević: Postoji pomak u medijskom slobodama, ali to nije dovoljno
14.11.2019 | 08:58h ► 10:29h Beograd

Antonijević: Postoji pomak u medijskom slobodama, ali to nije dovoljno

Antonijević: Postoji pomak u medijskom slobodama, ali to nije dovoljno Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da postoje pojedini pomaci u medijskim slobodama u Srbiji, i dodao da to nije dovoljno, kao i da "mora da se uđe dublje u tu problematiku". On je kao primer poboljšanja naveo gostovanja opozicionih političara u pojedinim medijima.

Antonijević je gostujući na N1 ocenio da nova runda razgovora vlasti i opozicije može doneti dalje pomake.

"Ako pogledate kako izgleda dokument koji je izradio Evropski parlament u kome se jasno govori šta je sve ispunjeno od onoga što je preuzeto nakon razgovora na FPN-u, dosta toga je u 'crvenoj' zoni i mislim da je ta poruka dovoljna jaka da pokaže šta je sve potrebno uraditi, koji se zakoni u ovom trenutku menjaju, kako izgleda javna rasprava i koliko tu ima mogućnost za popravljanja onoga što je na stolu", kaže Antonijević.

Na pitanje da li je vladi potreban taj dokument da bi predstavnici vlasti znali šta je u "crvenom", Antonijević odgovara da je svakako dobro da se to vidi. On ocenjuje da će predstojeći razgovor biti dosta otvoren i izražava nadu da će sve političke stranke u tome učestvovati, kao i predstavnik Saveza za Srbiju.

"Dijalog je otvoren i ono što se nudi je iskorak Evropskog parlamenta i to se mora verifikovati i poštovati. Mi ćemo biti na početku svakih od ovih tematskih sesija da damo ocenu i procenu onoga što je urađeno i šta sve može da se još promeni" kazao je Antonijević.

Komentarišući činjenicu da mnoge stranke koje su u opoziciji neće biti za pregovaračkim stolom sa predstavnicima Srpske napredne strank, on navodi da je svaki dijalog dobar i da "ako imate pruženu ruku za nešto što bi smanjilo pritisak na građane tokom biračkog procesa, to je nešto što morate poštovati".

"Ovo je još jedna runda pregovora, i taj dijalog se mora dešavati u Srbiji, pred građanima, da oni vide da im se bez pritisaka omogućava da izađu na izbore i glasaju. da se ne zloupotrebljavaju javne finansije, preduzeća i rukovodeće pozicije.

Što se tiče iskrenosti vlasti u ovim pregovorima, on kaže da će misliti da je iskrena tek kada dokument o pregovorima bude "u zelenom, eventualno nešto u žutom, ali ne što se tiče medija, pritisaka na birače i zloupotreba javnih finansija. To su pitanja koja se moraju rešiti.

"Ima i vremena i prostora da se pokaže ta primena. Po samom zakonu, izbori mogu da se organizuju krajem marta, ali zakon dopušta i malo duži rok, tako da je 3. maj poslednji rok kada se mogu organizovati parlamentarni izbori", objašnjava Antonijević.

On ocenjuje da ima određenih pomaka u poboljšanju medijske scene.

"Ima određenih gostovanja ljudi iz opozicije, ali to nije nikako dovoljno. Mora da se uđe dublje u problematiku, da postoji zastupljenost svih političkih stranaka. Da se na osnovu jačine stranaka pravi određena uređivačka politika. Mi još uvek nemamo dijalog sa RTS-om iako je on predviđen u jednoj od tačaka o kojoj smo se dogovorili na FPN-u. Razgovaramo sa direktorom, kao i sa glavnim i odgovornim urednikom o načinu na koji će se organizovati ovaj dijalog", napominje Antonijević.

Na primedbu da se na RTS-u već devet dana ne može nači ništa o aferi "Krušik"i pominjanja atentata na predsednika Vučića ispred te medijske kuće, Antonijević ponavlja da su to teme o kojima će se razgovarati na predstojećoj rundi dijaloga vlasti i opozicije.

Antonijević ne veruje da se izbori mogu odložiti na nekoliko meseci, kao što to predlažu neke opozicione partije, jer ne postoje zakonski uslovi za to.

 

Postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kazao je da postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove u Srbiji.

Antonijević je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je poslednjim izmenama koje Vlada usvojila a tiče predloga izmena Zakona o sprečavanju korupcije dobro to što je "konačno dobijena definicija šta su javni resursi".

On je kazao da je napravljen jedan korak, ali da Vlada nije potpuno izašla u susret nevladinim organizacijama.

Antonijević je ocenio da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao i naveo da je teško očekivati da će ona ispuniti očekivanja.

autor: SA izvor: Beta/N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side