13.08.2017 Beograd

Antiću umesto izvinjenja: "Odustanite, nemate kejs"

Antiću umesto izvinjenja: "Odustanite, nemate kejs" Foto: PrtScn
Istoričar Čedomir Antić čijem sinu koji ima autizam nije dozvoljeno da uđe u avion Er Srbije za Tivat, pozvan je na razgovor u sedište kompanije.

To se dogodilo nakon što je Antić preko medija najavio tužbu, kako kompanije, tako i Aerodroma Nikola Tesla.

Čedomir Antić je, kako piše N1, očekivao da će mu uz izvinjenje obećati da će proveriti procedure postupanja sa autističnom decom.

"To je ključno, ključno je da se to više ne dešava, nikom drugom, pa ni meni ni mojoj porodici", rekao je Antić.

Umesto izvinjenja, navodi se, Antić je dobio upozorenje - da tužbu uzalud pokreće, jer slučaj neće dobiti na sudu, prenosi "Nedeljnik".

"Pravna služba Er Srbije nastavlja sukob ne samo sa mojim detetom, već sa svim osobama sa posebnim potrebama, sa svom autističnom decom. I ključno je bilo ono što je neprekidno ponavljala 'vi nemate slučaj', ona je to govorila jednim čudnim jezikom 'vi nemate case' ('slučaj' na engleskom), vi nemate case'", rekao je Antić.

N1 piše da je igrom slučaja kompanija je već imala incident sa autističnim detetom, kada je avion A330 morao prinudno da sleti na relaciji Beograd-Njujork.

Okolnosti incidenta nisu poznate javnosti, međutim, postoji li mogućnost da je zbog jednog pojedinačnog slučaja kompanija pooštrila kriterijume prema svakom autističnom detetu?

Vazduhoplovni analitičar Petar Vojinović za N1 je rekao da verovatno ne postoji.

"Nemamo informaciju da li je to uticalo na ovu odluku, ali mislim da nije, jer je lekar specijalista vazduhoplovne medicine, napravio bi drastičnu grešku da se vodio onim što može da se dogodi", rekao je Vojinović.

Upravo lekarskom evaluacijom nije zadovoljan otac autističnog dečaka. Ima li osnova za to nezadovoljstvo, odlučivaće sud, međutim, ono što je i sada izvesno su pravila ustanovljena zakonom i pravilnikom aviokompanije.

"U uslovima putovanja, koje svaki putnik kupovinom karte uslovno rečeno potpisuje, stoji da je specijalista vazduhoplovne medicine iznad mišljenja običnih lekara. Dakle, on jedini može da kaže da li putnik može da putuje. Takođe, Zakon o vazdušnom saobraćaju pravi preopširnu klasifikaciju lica sa ograničenom kretnjom, ali može da uključi i decu sa autizmom", objasnio je Vojinović.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Radosavljević: Razlaz između DS i PSG pripreman duže vreme Radosavljević: Razlaz između DS i PSG pripreman duže vreme

  Politikolog Duško Radosavljević ocenio je danas da je razilaženje Demokratske stranke (DS) i Pokreta slobodnih građana (PSG) najverovatnije nešto što je planirano duže vreme i da je deo strategije.On smatra i da je Ustav i priča o saradnji na pisanju tog dokumenta "samo povod da se saradnja obustavi".

 • YUTA: Prema prvim informacijama nema srpskih državljana među poginulima i povređenima YUTA: Prema prvim informacijama nema srpskih državljana među poginulima i povređenima

  Grupa turista iz Novog Sada nalazila se u aveniji u Barseloni u trenutku teroističkog napada, ali je bezbedno evakuisana sa lica mesta i prema prvim informacijama među poginulima i povređenima nema srpskih državljana, rekao je agenciji Beta direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

 • Lokalizovan požar u Subotici Lokalizovan požar u Subotici

  Požar u hotelu "Glorija" u Subotici lokalizovan je, saopštio je danas MUP i dodao da u tom požaru nije bilo povređenih.

 • Tači: Međusobno priznanje način da se jednom zauvek stavi tačka na sve sporove Tači: Međusobno priznanje način da se jednom zauvek stavi tačka na sve sporove

  Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da da bi sadašnjim tempom pregovora do normalizacije odnosa Beograda i Prištine moglo da dođe za 100 godina, te da je sporazum o međuosbnom priznanju jedini način da se jednom zauvek stavi tačka na sve sporove između Srba i Albanaca.

 • Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o elektronskom dokumentu Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o elektronskom dokumentu

  Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju koji omogućava da se elektronski dokumenti priznaju kao i papirni ali i različite nivoe identifikacije fizičkih i pravnih lica.

 • Mali: Brankov most će biti završen pre kraja godine Mali: Brankov most će biti završen pre kraja godine

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će radovi na Brankovom mostu biti završeni za dva ili dva i po meseca.

 • Jovanović: Očekivana i podmukla odluka Jankovića Jovanović: Očekivana i podmukla odluka Jankovića

  Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas da je "očekivana i podmukla" odluka lidera Pokret slobodnih građana Saše Jankovića da prekine, kako je rekao, navodnu saradnju sa Demokratskom strankom.

 • Ružić: Očekivano razilaženje DS i PSG Ružić: Očekivano razilaženje DS i PSG

  Ministar državne uprave i lokalne samouprave i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić izjavio je danas da nije neočekivano razilaženje Demokratske stranke (DS) i Pokreta slobodnih građana (PSG).

 • Goati: PSG će bez DS imati slabiji rezultat u Beogradu Goati: PSG će bez DS imati slabiji rezultat u Beogradu

  Odluka Pokreta slobodnih građana (PSG) da više ne sarađuje s Demokratskom strankom zbog predloženih izmena Ustava i njene spremnosti da o tome razgovara s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao posledicu će imati slabiji rezultat PSG u Beogradu, jer taj pokret nema infrastrukturu koju DS poseduje, izjavio je danas politički analitičar Vladimir Goati.

 • Obnova KBC Dragiša Mišović u septembru, Tiršove u oktobru Obnova KBC Dragiša Mišović u septembru, Tiršove u oktobru

  Radovi na obnovi kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" trebalo bi da počnu polovinom septembra, dok će radovi na sanaciji fasade i terasa na Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova" početi u oktobru, najavila je danas predsednica Koordinacionog tela za podršku rekonstrukciji i izgradnji kliničkih centara Zorana Mihajlović.

 • Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i Lokalni front o razlazu PSG i DS Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i Lokalni front o razlazu PSG i DS

  Udruženja građana Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i Lokalni front ocenili su danas da nije dobro što je Pokret slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića odlučio da obustavi saradnju s Demokratskom strankom (DS), ali da ne žele da ulaze u razloge zašto se to desilo.

 • Đurić: UNMIK neprijatan svedok, pokušavaju da ga sklone Đurić: UNMIK neprijatan svedok, pokušavaju da ga sklone

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija braneći sebe branila međunarodno pravo, dok su drugi potkopavali temelje međunarodnih principa.

 • Vučić: Neće opozicija nikada doći na vlast Vučić: Neće opozicija nikada doći na vlast

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da predstavnci opozicije u Srbiji nikada neće doći na vlast i da narod nikada neće za njih glasati, nastupali oni na izborima zajedno ili ne.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side