Antić: Za malverzacije u trgovni oružjem odgovorno Ministarstvo odbrane
21.11.2019 Beograd

Antić: Za malverzacije u trgovni oružjem odgovorno Ministarstvo odbrane

Antić: Za malverzacije u trgovni oružjem odgovorno Ministarstvo odbrane Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić izjavio je danas da je za malverzacije u trgovini oružjem iz Srbije nadležno Ministarstvo odbrane, u čije ime namenskom industrijom upravlja v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Antić je za na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije kazao da Agencija za borobu protiv korupcije ima otvoren predmet o Miloradoviću zbog, kako je naveo, sukoba interesa.

On je pozvao Vojno-bezbednosnu agenciju (VBA) i ministra odbrane Aleksandra Vulina da obaveste javnost o poslovanju namenske industrije i o kontroli zloupotreba u njoj za koju je zaduženo ministarstvo.

"Zahtevamo od ministra odbrane da obavesti javnost kako su poslovale namenske fabrike i da vidimo da li je opravdan Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme kojim je omogućen upliv 49 odsto privatnog kapitala u vojnu industriju", kazao je Antić.

Antić je za direktora VBA Đura Jovanića kazao da je od 2012. godine četiri puta vanredno unapređen, što je u suprotnosti sa Zakonom o vojsci koji propisuje proceduru unapređenja.

"Đuro Jovanić je na poziciju postavljen da bi učestvovao u prikrivanju malverzacija", istakao je Antić.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dejan Šulkić je na konferenciji za novinare u Skupštini kazao da je promenjenim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme omogućen upliv kapitala do 49 odsto u namensku industriju čime se, kako je ocenio, otvara put korupciji.

Šulkić je, govoreći o budžetu Srbije za 2019. godinu, kazao da DSS podržava oblast budžeta o proizvodnji oružja ali se osvruo i na aferu "Krušik".

On je istakao da se iz budžeta Srbija "isisava" novac "u rancu 300 hiljada evra, 200 evra tetka iz Kanade ili novac za Arape koji grade".

"Srpska napredna stranka se pre dolaska na vlast zaklinjala da će skinuti kaluzulu tajnosti sa ugovora za 'Fijat', a sada tajni imamo više", rekao je Šulkić.

DSS, kao i predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić su među osnivačima novoformiranog Pokreta "Metla 2020".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side