18.09.2018 Beograd

Antić: Preuzimanje RTB Bor najznačajniji korak za ekonomski razvoj Srbije

Antić: Preuzimanje RTB Bor najznačajniji korak za ekonomski razvoj Srbije Foto: prtscr ytb
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da je potpisivanje ugovora o preuzimanju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor najznačajniji korak za ekonomski razvoj Srbije.

"Time se osigurava 5.000 radnih mesta, kao i rast zapadne i istočne Srbije. Investicija od 1,26 milijardi evra znači da će se proizvodnaja povećavati, očekujemo da će se nakon tri godine duplirati, a nakon šest da će biti veća tri-četiri puta", ocenio je Antić.

On je podsetio da je kompanija Ziđin, koja je kupila RTB Bor, dužna da do kraja ove godine uplati 100 miliona dolara i da se obavezala da uplati 350 miliona, što će uglavnom otići na otplatu dugova.

Antić je naveo i da Čajna mašineri endžiniring korporejšn (CMEC) planira završetak izgradnji termoelektrane "Kostolac 2" snage 350 megavata. Završetak je planiran do 2023. godine.

Najavio je i izgradnju toplodalekovoda koji bi spojio Termoelektranu "Nikola Tesla" sa beogradskim toplovodom, investiciju vrednu oko 270 miliona evra, a gradila bi ga kompanija Paure Čajna (Power Ćina).

Ministar Antić je u delegaciji koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti Kini, gde se potpisuje više sporazuma o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side